Finska podržava Hrvatsku na putu prema Schengenu i eurozoni

Hrvatska ima podršku Finske na putu prema članstvu u šengenskom prostoru i eurozoni, poručio je finski ministar vanjskih poslova Timo Soini nakon susreta s hrvatskom ministricom Marijom Pejčinović Burić, s kojom je razgovarao i o suradnji dviju država tijekom predsjedanja europskim institucijama. 

Hrvatska radi dobro na ispunjavanju kriterija za članstvo u Schengenu i Helsinki je ohrabruje da nastavi u tom smjeru, a kad se ispune svi kriteriji, Finska će podržati njezino pristupanje, naglasio je Soini, prvi finski šef diplomacije koji je posjetio Zagreb nakon sedam godina. Istaknuo je kako Finska podržava Hrvatsku i na putu prema eurozoni, no upozorio je da neće biti lako ispuniti sve kriterije. 

Mi smo to napravili u Finskoj. To znači mjere štednje i kontrolu proračuna. No to je dobro za rast investicija i blagostanje cijele nacije, poručio je finski ministar, umjereni euroskeptik koji se protivio paketu financijske pomoći Grčkoj i tvrdio da je najbolje da ta zemlja napusti euro. 

Dvoje ministara se složilo kako su bilateralni odnosi između dviju zemalja veoma dobri, no treba jačati gospodarsku razmjenu koja trenutačno iznosi 65 milijuna eura godišnje. Nije bilo problema među nama, nećemo ih stvoriti, rekao je Soini. 

Ministrica Pejčinović Burić najavila je kako će već u listopadu u Hrvatskoj boraviti finska gospodarska delegacija koja će razgovarati o produbljivanju suradnje, a finski ministar je najavio kako će se osobno potruditi da dovede što više poslovnih ljudi. Možemo se pohvaliti da imamo veliki rast broja turista s finskog tržišta. U 2017. ih je bilo 110 tisuća, a tome su pridonijeli i izravni letovi koje su uveli Croatia Airlines i Finnair, no može se napraviti i više, rekla je Pejčinović Burić.

S finskim ministrom vanjskih poslova Soinijem razgovarao je i premijer Andrej Plenković. Hrvatski premijer u razgovoru je izrazio nadu da će se odluka o pristupanju Hrvatske Schengenu donijeti do početka 2020., priopćeno je iz Vlade.

Plenković: Do kraja godine RH bi mogla ispuniti kriterije za pristupanje Schengenu

Premijer Plenković kazao je da bi Hrvatska do kraja ove godine mogla ispuniti kriterije za pristupanje Schengenu, izrazivši nadu da će se politička odluka na razini Europske unije donijeti do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., navodi se u priopćenju u kojem se dodaje kako je ministar Soini ponudio pomoć i potporu Finske ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen, stoji u priopćenju.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim odnosima Hrvatske i Finske. Plenković je upoznao finskog ministra s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Soini je također govorio o temama i izazovima finskog predsjedanja u 2019. godini. Bilo je riječi o situaciji u jugoistočnoj Europi, te o glavnim izazovima koji stoje pred Europskom unijom u narednom razdoblju.