'Previše države u Uljaniku, ima još zainteresiranih'

U povodu Dana općine Rugvica, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća. Odgovarao je na pitanja novinara o Uljaniku, Petrokemiji i poreznoj reformi, no slučaj Ivice Todorića nije htio komentirati. Ponovio je i da je jučerašnji posjet europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager koristan za Hrvatsku.

"Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je  Andrej Plenković. Dodao je kako Komisija još uvijek analizira plan za Uljanik te očekuje njegovu doradu "budući da je udio države, kako je taj plan predvidio - prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini". "Na tom tragu mi očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana", kazao je. Dodao je kako plan nije bio Vladin - radili su ga kompanija, njezina uprava i stručnjaci i savjetnici koje su oni angažirali.Kazao je kako je jedna od tema razgovora s povjerenicom bila i Petrokemija o kojoj postoj plan dokapitalizacije s ključnim partnerima. "Vlada je sa svoje strane donijela odgovarajuće odluke, očekujemo jednu vrstu pisma od EK i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces na tijelima Petrokemije i s novom vlasničkom strukturom krenuti u pravo restrukturiranje kompanije", kazao je.

Istaknuo je i kako nema saznanja o mogućem zatvaranju sisačka Rafinerije, o čemu se pojavila informacija prethodnih dana. "Bitan je dijalog između Vlade i Ine o toj temi. Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći  da ostvarimo glavni cilj a to je otkup MOL-ovih dionica u Ini ili pronalazak novog strateškog  partnera", rekao je Plenković dodavši kako kroz to treba gledati cijeli kontekst odnosa INA-MOL- sisačka Rafinerija.

Na pitanje ide li se u rekonstrukciju Vlade Plenković je kazao kako od ministara očekuje angažman u reformama - mirovinskoj, pravosudnoj i obrazovnoj. Naglasio je kako najnoviji podaci, po njemu - pokazuju kako Hrvatska ide u smjeru koji je Vlada zacrtala. Komentirao je glasine da ministar financija Zdravko Marić neće dočekati kraj mandata. "Ja sam kao predsjednik Vlade siguran da će raditi najbolje posao što zna do kraja provedbe našega programa", rekao je.

U povodu Dana općine Rugvica predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Rugvice. Premijer je u uvodnom govoru čestitao načelniku Rugvice Mati Čičku, njegovu zamjeniku Nenadu Jakšiću i predsjednici Općinskog vijeća Ani Munić. Naglasio je kako se u ovoj općini živi složno i kvalitetno, ulaže se u obrazovanje, kulturu, sport. Uz premijera su u Rugvici bili ministri Davor BožinovićTomislav Ćorić, Davor BošnjakovićDarko Horvat.