Šibenska deklaracija - ujedinjenje ljevice

U Šibeniku, u sklopu Festivala alternative i ljevice (Fališ) potpisana je deklaracija kojom je nastala platforma lijevih snaga. Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Socijalistička radnička partija suglasni su: stanje u Hrvatskoj je loše, a interesi "malih" ljudi marginalizirani. Stoga je vrijeme za promjene. Potpisinici Deklaracije ističu - potpisati je mogu svi zabrinuti za socijalnu i ekonomsku perspektivu Hrvatske i budućnost demokracije.

"Ovo je prvi put da su se manje lijeve stranke s manje ili više eksplicitnim političkim lijevim programom odlučile udružiti", napominje Sanja Kovačević iz Radničke fronte. "Bez obzira tko je bio na vlasti, radio je isključivo tako da politika bude u interesu vladajućih elita i njima bliskih", kaže predsjednik ORaH-a Mladen Novak. Šibenska je deklaracija, poručuju - socijalno je usmjerena, sadrži sekularne i antifašističke vrijednosti, a naglasak stavlja na ekonomiju sa smjernicama kako mijenjati paradigmu ekonomskog i socijalnog smjera zemlje.

Iz nove lijeve platforme, kažu, izostavili su SDP - jer ionako nije lijeva politička opcija. Da jest - ne bi bilo potrebe za njihov osnutak. "Nitko ne isključuje u jednom trenutku - ako se to čudo dogodi da SDP unutra sebe nešto napravi, počne zaista biti lijeva stranka - porazgovaramo s njima. Ali ja u ovom trenutku to ne vidim kao realno", poručio je predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina.

Predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović pozdravlja suradnju ljevice u bilo kojem obliku. "Bez daljnjeg bih volio kad bi došlo do neke suradnje. Jedini je problem što ne znam postoje li gradske organizacije tih stranaka, što u konačnici dovodi do realnog problema i logičnog pitanja u što će se sva ta utrošena energija kolega koji potpisuju deklaraciju pretvoriti", kazao je. Poručio je kako cijeni rad i razmišljanje ljudi iz spomenutih stranaka, ali smatra da je u politici kredibilitet bez organizacije "jedino veliko ništa".