Veterani blokirali ceste, otkazan Vučićev posjet selu Banje

Kosovska policija je u nedjelju prijepodne, slijedeći odluku kosovske vlade, na cesti Kosovska Mitrovica - Banje zaustavila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, unatoč blokadama cesta koje su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova, namjeravao posjetiti Srbe u tom većinski albanskom naselju.

Tema dana: Kosovo i Srbija - igre bez granica

Vučić se poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio vratiti u Kosovsku Mitrovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija "Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama". Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da je iz sigurnosnih razloga povukao dozvolu, koju je ranije kosovsko ministarstvo vanjskih poslova dalo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti selo Banje, objavila je u nedjelju Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Ovu obavijest Haradinaj je objavio na društvenoj mreži Facebook, naglasivši da odluka odmah stupa na snagu. "Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Ramush Haradinaj.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci na Facebooku je poručio kako razumije "opravdanu reakciju" veterana OVK protiv posjeta Vučića Dreničkom kraju, te poručio da razumije i razočaranje Srba u selu Banje zbog toga što je Vučić onemogućen u posjetu. "Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još uvijek svježe. Međutim, kad se trudimo oko mira i pomirenja, prosvjedi i blokiranje puteva nam uopće ne pomažu", naveo je Thaci. "Svi se moramo držati i pokazati minimalnu ljudsku kulturu, ljudsko razumijevanje i komunikaciju", naveo je Thaci koji pozdravlja odluku kosovske vlade da otkaže posjet Vučića selu Banje.

Reporter Radio-televizije Srbije (RTS) uspio se makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje je tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekivalo predsjednika Srbije, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. Beogradski mediji, koji Vučićev posjet prate u live-blogovima iz minute u minutu, objavili su fotografiju na kojoj on razgovara s časnikom Kosovske policijske službe.Za vrijeme izviještavanja o blokadi, napadnute su dvije reporterke Deutsche Wellea. Nisu ozlijeđene. Europska unija izrazila je žaljenje što predsjedniku Srbije nije bilo dopušteno posjetiti srpsku enklavu.

Vučić bi, prema planu posjeta, danas u podne trebao govoriti na mitingu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a taj govor je ranijih dana najavjen kao "povijesni". Predsjednik Srbije sam je rekao kako će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu. Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi jer će se "po svakoj riječi mjeriti budućnost" Srbije za "pet i 100 godina".