Srbija: Reakcije na poruke hrvatske predsjednice o Vučićevu govoru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su njegov jučerašnji govor na Kosovu, u kojem je spominjao Slobodana Miloševića, mnogi "falsificirali" i tumačili kako im odgovara, naglasivši kako njegova izjava nije bila "glorifikacija" Miloševića, već "ozbiljna i odgovorna kritika politike" koju je Srbija vodila.

Ponovit ću: Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma, veoma loši, rekao je Vučić, naglasivši kako su taj drugi dio rečenice neki zaboravili ili ispustili. Rekao je i da s ove povijesne distance nije želio napadati Miloševića za neke gluposti za koje su ga drugi  napadali, poput ocjena je li na njega utjecaj imala supruga ili što je radio njegov sin.

Upitao se zbog čega su neki prenijeli samo dio ocjene o Miloševiću, vadeći je iz konteksta. Vučić je, nikoga ne navodeći imenom, ocijenio kako to pokazuje da nisu spremni suočiti se s riječima koje je stvarno izgovorio ni suočiti se s odgovornom politikom.

Zato što oni ne mogu voditi takvu odgovornu politiku. Samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju oni mogu imati politiku. A ako je Srbija neko tko nudi mir, ako je Srbija neko tko nudi dobre odnose - e, to nije Srbija kakvu želimo, ocijenio je Vučić.

On je poručio da će Srbija za nekoliko godina sve preteći. Dvije zemlje smo pretekli po plaćama i mirovinama, za tri godine - ako nastavimo, prestići ćemo još zemalja, rekao je Vučić, ponovivši kako mnogima ne odgovara uspješna, bogatija Srbija, Srbija koja čuva mir i stabilnost.

Dačić: Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srpskom predsjedniku

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović treba prvo odgovoriti na pitanje kako to da Hrvati danas čine većinu u Kninu, a tek potom komentirati govor srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića o Kninu i šahovnici, poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Navodeći podatke popisa iz 1991., Dačić je rekao da je tada u Kninu živjelo 37.888 Srba i samo 3.886 Hrvata, dok je danas u Kninu 11.612 Hrvata i samo 3.555 Srba. Što je to ako nije etničko čišćenje? Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srpskom predsjedniku, poručio je Dačić hrvatskoj predsjednici u povodu njezina komentara Vučićeva govora na Kosovu.

Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša, rekao je Vučić jučer na Kosovu, a ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko.

Grabar-Kitarović izjavila je pak danas da se ne namjerava spuštati na razinu da komentira govor srbijanskog predsjednika na Kosovu i kazala da on za Hrvatsku nije relevantan. Ja ne vidim zašto bi on uopće bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi gospodin Vučić trebao nametati teme u Hrvatskoj. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Srbijom, sa srpskim narodom, rekla je Grabar-Kitarović.

Na poruke iz Hrvatske u povodu Vučićeva govora reagirao je i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, ocijenivši među ostalim kako zemlja koja se ponosi protjerivanjem 250.000 svojih državljana ne može razumjeti politiku Aleksandra Vučića koja poziva na mir.