'Oluja života' potjerala 1,7 milijuna ljudi

Razorni uragan Florence približava se istočnoj obali Sjedinjenih Država, u koju će, očekuje se, udariti u petak svom snagom, s vjetrovima koji pušu više od 250 kilometara na sat i valovima od četiri metra. Izvanredno stanje proglašeno je u pet saveznih država, čiji stanovnici pustoše trgovine i bježe u unutrašnjost.

"Oluja života" natjerajala je u bijeg najmanje milijun i 700 tisuća stanovnika, koji su svojim automobilima zakrčili autoceste američke istočne obale. Toliko ih je, naime, dobilo naredbu za evakuaciju u saveznim državama Južnoj i Sjevernoj Karolini te Virginiji, na više od 300 kilometra istočne morske obale. Prije snažnih olujnih udaraca, očekuje se brzina vjetra i do 260 kilometara na sat, i američka mornarica sklanja na sigurno svoja plovila - izdana je naredba za napuštanja vojnih mornaričkih baza u srednjoatlantskim saveznim državama.

Polako, ali potenciolano smrtonosna, uragan Florence brzinom vjetra od trenutačno 160 kilometara na sat do obala Južne Karoline stići će sutra navečer. Nacionalni centar za uragane podigao je Florence u kategoriju 4 i već sad proglašava ju najmoćnijom u posljednjih 3 desetljeća na tom području. Najveći dio stanovnika ugroženih država poslušao je svoje guvernere. No, neki i nisu. Sve zalihe hrane i pića, svih oposnovnih namirnica potpuno su nestale iz trgovina u pravom stampedu kupaca.

Predsjednik Donald Trump obećaje svu potrebnu pomoć, ali i upozorava: "Savladat ćemo to. Spremni smo, možemo to. Imamo na svijetu najbolje ljude za to. Ljudi iz Federalne Agencije za hitne slučajeve su na terenu. Oni će biti uz vas kroz opasnost od ove oluje. Maknite joj se s puta. Nemojte se igrati s njom. Golema je. Možda najjača od svih koje smo vidjeli!".

Florence je tako velika prijetnja, jer se očekuje da će, jednom kad stigne do istočne obale, usporiti i zadržati se gotovo tri dana nad Sjeverenom i Južnom Karolinom, prije nego krene dublje prema jugu, prema saveznoj državi Georgia.