Predsjednica: Krivo novinarsko kraćenje, Kleine Zeitung potvrdio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na reakciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića zbog njezinih izjava u intervjuu za Kleine Zeitung, istaknuvši da ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", te da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao ključni dio njezine rečenice. Da je došlo do pogreške potvrdili su i iz Kleine Zeitunga.

"Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića", navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Ističe i da s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga. "Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", stoji u priopćenju. 

Muftija Hasanović neugodno iznenađen izjavama predsjednice 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović priopćio je da neugodno iznenađen ocjenom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu.  "Izjave ovakvog tipa, ukoliko su istinite, ne doprinose razvoju povjerenja, a isto tako sužavaju prostor za razvoj suradnje u budućnosti, bez obzira što će to biti na štetu svih", kaže se u priopćenju Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. "Pitanje svih pitanja je zašto bi muslimani u Hrvatskoj, koji su je branili i stvarali sa svojim sugrađanima drugih vjeroispovijesti, trebali biti u strahu i trebaju li?", pita se Hasanović. "Ljudi se dijele isključivo na dobre i loše, a ne muslimane i ostale", rekao je Hasanović, uvjeren da i Grabar-Kitarović misli tako.

"Ovdje se prvenstveno misli na migrante kojima treba pomoć, ali i na sve ljude kojima je pomoć potrebna, a u Hrvatskoj je takvih sve više", nastavlja Hasanović i naglašava da je svaki projekt islamske zajednice koordiniran s državnim službama. Naglasio je i kako u Hrvatskoj nisu zamijećeni migranti koji bi ovdje došli "iz nekih drugih pobuda" koje nisu egzistencijalne. "Situacija u Europi se usložnjava i svaka izjava koja će doprinijeti isključivosti je danas, na žalost, dobrodošla jer potpaljuje strasti kakvih u Europi nije nedostajalo, a koje su za neke u povijesti bile pogubne", kaže Hasanović i nada se da je, s obzirom na vrlo dobru suradnju s hrvatskim vlastima, ova izjava predsjednice krivo prensena i da će uskoro biti demantirana.

Razgovor predsjednice za Kleine Zeitung

Predsjednica je, prema pisanju Kleine Zeitung kazala da hrvatski muslimani žive u strahu od migranata i to objasnila svojim nedavnim razgovorom s 'hrvatskim muftijom'. On je, prema njezinim riječima, "potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo".  "Čovjeku je 'frustracija' pisala na licu. Naši hrvatski muslimani su u velikom strahu. Boje se za vlastitu uklopljenost u društvo, brinu se da će postati segregirani i da će to izazvati pojedinci koji nam dolaze pod lažnim pretpostavkama, a zapravo kako bi promovirali radikalne ideje", rekla je predsjednica, piše Kleine Zeitung.