Vukomerec: U školu stigli stručnjaci za psihološku pomoć

U osnovnu školu u zagrebačkom Vukomercu stigli su stručnjaci iz Ministarstva obrazovanja kako bi djeci i roditeljima kojima je to potrebno osigurali psihološku pomoć nakon prekjučerašnjeg vatrenog obračuna. Ondje je bila naša ekipa.

Danas je došlo svega 20-ero djece u školu. Nastava je neobavezna i škola je poprilično prazna. Roditelji se i dalje boje, traže odgovore, sigurnost za svoju djecu i u školi i na putu prema njoj. Jasno kažu da neće pustiti djecu u školu dok ne dobiju jamstva da su djeca sigurna.

Oko 8 ujutro stigle su dvije stručnjakinje za psihosocijalnu pomoć iz Ministarstva obrazovanja. One razgovaraju s roditeljima, učenicima i nastavnicima i kroz razgovor im pomoći da prebrode tu traumu koju su doživjeli nakon pucnjave. Razgovori bi pomogli potrajati nekoliko tjedana.

Od jutra oko škole patroliraju policijska vozila. Roditelji traže jasne kazne za one koji su pucali u smjeru škole, kao i iseljavanje dviju obitelji koje su sudjelovale u tom obračunu. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Danas je za 17 sati najavljena prosvjedna šetnja. Roditelji će šetati okolnim ulicama kako bi se uvjerili da su sigurni u svom gradu. Dolazak je ponovno najavio gradonačelnik Milan Bandić.
Prosvjed roditelja - izviždali Bandića i bacali jaja

Zagrebačko naselje Vukomerec preksinoć je bilo poprište nezapamćenog obračuna. Ispaljeni su deseci hitaca, propucano je sedam automobila i oštećena je jedna kuća. Uhićeno je 19 osoba. Srećom, nitko nije teže ozlijeđen. Stanovnici, ogorčeni time što se obračun dogodio ispred osnovne škole, organizirali su prosvjedni skup.