Čelić: Istraga ratnih zločina u Vukovaru je prioritet

Hrvatska policija danas je izvijestilia o podnesenoj kaznenoj prijavi protiv 49-godišnjaka za ubojstvo hrvatskog branitelja na Ovčari. Koliko se istraga o ratnim zločinima trenutačno vodi i zašto one tako dugo traju, u središnjem Dnevniku pitali smo Josipa Čelića, zamjenika glavnog ravnatelja policije.

U veljači 2018. osnovana je posebna radna skupina koja je intenzivirala rad na kriminalističkim istraživanjima ratnih zločina na području PU vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske, rekao je. Nije odgovorio na pitanje zašto istrage o ratnim zločinima tako dugo traju, samo je rekao da su neke dulje, neke kraće.

Istaknuo je da su u suradnji s DORH-om od početka 2018. već podnesene dvije kaznene prijave te da su u istrage uključeni najkvalitetniji kriminalistički istražitelji.

Rekao je i da smatra da pravda u slučaju pripadnika srpskih paravojnih postrojbi protiv kojega je podnesena kaznena prijava za ubojstvo 21-godišnjeg hrvatskog branitelja na Ovčari, a koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, može biti zadovoljena. U konkretnom slučaju, tražena osoba
je u Srbiji na izvršenju kazne zatvora zbog ubojstva obitelji iz okupiranog Vukovara, kazao je i izrazio uvjerenje da će i u ovom slučaju biti priveden pravdi.

Rekao je i da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na sastanku izrazio zabrinutost zbog vremena koje je proteklo od počinjenja kaznenih djela. "Upoznali smo ga s informacijama koje je mogao i trebao kao gradonačelnik znati. On nije utjecao na tijek istrage, policija mu je dala sve informacije da vidi da policija profesionalno i kontinuirano radi na predmetima zločina", naglasio je Čelić.

Komentirajući najavu prosvjeda u Vukovaru zbog tvrdnji da oni koji su 90-tih radili najstrašnije zločine i danas nesmetano šeću tim gradom, rekao je da gdje god postoji osnovana sumnja, policija podnosi kaznene prijave. "Zamolili smo Penavu da nam, ako ima bilo kakvih saznanja, i on i svi građani daju informacije", rekao je Čelić.

Istaknuo je da su ratni zločini s područja Vukovara u strateškim prioritetima policije, i to na razini Ravnateljstva.