Otvoreno: "Pomorci dobro, otmičari će vjerojatno tražiti novac"

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je jedan hrvatski državljanin. Švicarska brodarska tvrtka potvrdila je da je napadnut njihov teretni brod, koji je u nigerijskim vodama prevozio pšenicu. Tvrtka je angažirala poseban tim kako bi osigurala oslobađanje otetih pomoraca.

Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske otkrio je u večerašnjem Otvorenom najnovije informacije. Imaju, kaže, dobru vijest - večeras su dobili informaciju da su svi pomorci dobro. Tu informaciju dobili su, kaže, u komunikaciji s obitelji.

Kaže da je švicarska kompanija u čijem je vlasništvu brod već unajmila profesionalce koji bi ovaj slučaj trebali dovesti do kraja - to uključuje pregovore, a ovisno o rezultatima pregovora, pokušat će pomorce izvući žive i zdrave.

Upitan koliko obično traju takvi pregovori, odgovara da ovisi o situaciji, "kolika su potraživanja i kolika je realna vrijednost onoga što otmičari mogu dobiti". "Bilo je situacija da to traje tri do pet dana, a nekada je znalo potrajati i mjesecima", rekao je.

Zasad nemaju informacije što otmičari traže, ali pretpostavljaju da će to, kaže, ipak biti novac.

Kapetan Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture slaže se - kaže da se u ovakvim slučajevima uglavnom sve vrti oko materijalnih sredstava. Hrvatski pomorci bili su involvirani u nekoliko slučajeva napada pirata. "U nekim slučajevima su se uspjeli obraniti, u nekima je završilo otmicom. Ali zasad nemamo potvrđen nijedan slučaj koji je završio, recimo to tako - nesretno", kazao je Orlić. 

Ovaj ih je slučaj, kaže, iznenadio "Ti su napadi jenjali u zadnjih nekoliko godina.  Vrhunac su doživjeli u prostoru Somalije, od 2010. do 2012. godine. Prošle godine zabilježen je samo jedan takav napad. Sad se to preslikalo na zapadnu obalu, obalu Afrike, ispred Nigerije", objašnjava.

Marinko Ogorec
, stručnjak za sigurnost kaže da su se slučajevi napada pirata na brodove počeli opet događati jer je "očito popustio prag sigurnosti na brodovima". Ogorec kaže kako se najučinkovitijom metodom pokazalo da na brodu bude profesionalni tim naoružan automatskim oružjem, koji može stupiti u borbu s piratima prije nego što napadnu brod.

Kapetan Ivo Mašković, zapovjednik, plovi od '73., ima 9000 provedenih dana na brodu - nikad se, kaže, nije direktno susreo s piratima. Kaže da se na brodu "brane kako mogu". "Najviše žicom, cijeli brod opašemo okolo sa žicom, kompletno je sve zatvoreno i imamo uduplane straže kad prolazimo kroz područja gdje nema osiguranja. Oni napadaju s dva čamca, jedan se približava brodu, a drugi ih oružjem štiti malo dalje od njih", opisao je.