Za posadom švicarskog broda traga profesionalni tim

Traje potraga za članovima posade švicarskog broda koje su oteli nigerijski pirati. Među 12 otetih i jedan Hrvat. Angažiran je i profesionalni tim.

Nigerijski gusari oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan hrvatski državljanin. Teretni brod prevozio je u nigerijskim vodama pšenicu, a razbojnici su ga presreli pedesetak nautičkih milja od Bonny Islanda, svjetskog žarišta gusarskih aktivnosti. Za njima se intenzivno traga.

Švicarski teretni brod prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. Gusari su ih napali 45 nautičkih milja od Bonny Islanda.

"Razbojnici su se ukrcali na brod Glarus s pomoću dugih ljestava, prerezali su žicu na palubi i uspjeli se na nju popeti te stići do mosta. Nakon što su uništili veći dio komunikacijske opreme, uzeli su 12 od 19 članova posade za taoce", navodi se u priopćenju.

Među 12 talaca je i jedan Hrvat. Gdje su sada, teško je reći.

Romano Perić iz Sindikata pomoraca i koordinator ITF-a za Hrvatsku kaže da, s obzirom na to da brod plovi pod švicarskom zastavom, i Švicarska je zadužena za sigurnost svojih pomoraca koji plove na tom brodu. "Ali oni su sigurno u koordinaciji i sa svim ostalim vladama i predstavnicima država čiji su pomorci zatočeni", dodaje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom.

Čeka se i potez otmičara. Kapetan Jurica Brajčić imao je 2008. bliski susret sa somalskim gusarima, ali njegova ih je posada uspjela odbiti blizu jemenske luke Mukale. "Sudjelovala su dva broda koja su pokušala da nas presijeku i da se ukrcaju na brod. Mi smo uspjeli s našom brzinom i veličinom broda samo da odbijemo taj napad", prisjeća se.

Ovaj slučaj je, kaže, ipak drukčiji od njegova. "Motivacija gusara uvijek je financijska zarada. Međutim, u zapadnoj Africi je umiješana i politika. Tako da je tu vrlo teško reći što oni ustvari žele dok se god ne izjasne", kaže.

U Gvinejskom zaljevu prošle je godine bilo 20, a u prva tri mjeseca ove godine 22 napada.

Crnogorski pomorac Alen Bikić snimio je napad gusara upravo u nigerijskim vodama.

Najviše gusarskih napada bilo je između 2009. i 2012. Poslije ih je bilo manje, prije svega na Rogu Afrike i Indijskom oceanu, jer mnogi brodovi dobivaju profesionalne zaštitare te zbog akcija međunarodnih snaga u sklopu misija Atalanta. Ipak, i ovaj slučaj svjedoči da je sve više napada u Gvinejskom zaljevu.

Fedomir Pavić iz Udruge hrvatskih pomorskih kapetana kaže: "To je biznis - Tu se govori o velikim parama, o velikom izvoru nafte, danas je to došlo do jedne kritičke točke. Danas će i njegov sin zaploviti istom rutom na kojoj se dogodio ovaj posljednji napad. Nada se da će vojni patrolni brod koji ih prati biti jamstvo sigurna puta.