Njemačko tržište struje - najveće i najpouzdanije na kontinentu

Njemačka ima najveće tržište struje u Europi (povezana je sa sustavima čak deset europskih zemalja, uz ukupan kapacitet transfera od 20 GW). Sustav opskrbe električnom energijom jedan je od najpouzdanijih na svijetu, godišnji prosjek nestanka struje po klijentu iznosi manje od 15 minuta.

Cijene struje za kućanstva jedne su od najviših u Europi, ali Nijemci struju troše racionalno i ne griju se na nju toliko pa je iznos na računu u konačnici usporediv s industrijaliziranim zemljama u kojima je cijena struje niža, a potrošnja veća (prosječno njemačko kućanstvo izdvaja između 2,5 i 5 posto prihoda za struju).

Dva najveća opskrbljivača, E.ON i RWE, 2016. razdvojila su proizvodnju elektrana na fosilna goriva od one iz obnovljivih izvora, kao i mreže i pružanje usluga (nastanak spin-off tvrtki Innogy i Uniper). Novi sustav proizvodnje i distribucije struje je decentraliziran, oko 10 posto potrebne električne energije proizvodi se u općinama (posljedica liberalizacije energetskog tržišta u EU-u tijekom posljednja dva desetljeća). Trend je stvaranje pametnih mreža, uz nastanak virtualnih elektrana, koje mogu učinkovito voditi računa o opskrbi i potrebama potrošača.

Cijena energije dobivene iz obnovljivih izvora nije inicijalno visoka, ali postaje dok dođe do potrošača. O čemu je riječ? Zakon iz 2000. svima onima koji struju proizvode od sunca, vjetra, vode ili biomase zajamčio je pravo na fiksnu naknadu za svaki kW proizvedene električne energije. I to na razdoblje od 20 godina. Njemački potrošači stoga putem svojih računa izdvajaju za obnovljive izvore više nego većina Europljana. Očekuje se da će taj izdatak narasti do 7,20 eurocenta za kWh do 2023. (tada na naplatu potrošačima dolaze zajamčene subvencije za najstarije i najskuplje obnovljive izvore, puštene u rad početkom 2000.), a zatim pasti na 4,4 eurocenta do 2035., kada bi 60 posto struje trebalo dolaziti iz ekološki prihvatljivih izvora.