Designetz - zeleno, decentralizirano, digitalno

Designetz je dosad najsveobuhvatniji pilot-projekt u Njemačkoj. Cilj mu je integrirati obnovljive izvore i inteligentne mreže decentraliziranih proizvođača električne energije u nacionalni sustav opskrbe (46 partnera iz energetskog sektora, industrije, R&D-ja i lokalne vlasti prima i 30-ak milijuna eura državne potpore, što je polovina proračuna projekta).

Pod motom Energetska tranzicija počinje i završava s građanima zasad se Designetz primjenjuje u tri njemačke savezne pokrajine (Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saarskoj i Falačkom Porajnju), u kojima živi oko četvrtine njemačkog stanovništva. Riječ je o gusto naseljenim područjima urbanih sredina i intenzivnih industrijskih zona te ruralnim područjima s visokim prinosom energije iz obnovljivih izvora (osobito solarne ploče i vjetroturbine).

Designetz je gotovo idealan model koji simulira energetski sustav Njemačke 2035. (nuklearke i većina elektrana na ugljen su zatvorene, a svako drugo njemačko kućanstvo proizvodi vlastitu energiju i djelomično opskrbljuje nacionalnu mrežu). Pokaže li se uspješnim u tri savezne pokrajine, poslije bi se trebao primijeniti na teritoriju cijele Njemačke (pilot-projekt traje četiri godine, počeo je s prvim danom 2017.). Projekt naglašava važnost stabilne opskrbe potrošača s obzirom na nestalnost prinosa obnovljivih izvora. A za to je potrebna moderna, pametna i fleksibilna infrastruktura (pametne mreže i inovativno pohranjivanje). Sukus uspjeha njemačkog energetskog preobražaja, ali i budućnost energije općenito, sažeti su u tri riječi: zeleno, decentralizirano i digitalno.