Wolfhagen - energetska zadruga kao zlatna koka

Kako bi se dosegnuli ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, vjetar i sunce moraju u globalnoj proizvodnji električne energije sa sadašnjih manje od pet posto do 2040. narasti na više od 30 posto.

Općinski vijećnici malog Wolfhagena u saveznoj pokrajini Hessenu odlučili su 2008. da do 2015. općina svoje potrebe za energijom treba zadovoljavati isključivo iz obnovljivih izvora. Na tom putu 2011. počelo je s radom postrojenje proizvodnje bioplina, a postavljena je i javna LED rasvjeta. 2012. osnovan je solarni park snage 10 MW (danas je dvostruko jači), najveći u Hessenu. Iste godine osnovana je i energetska zadruga, koja danas ima više od 860 članova (član može biti svatko tko od zadruge kupuje energiju ili članovi njegova kućanstva). 75 posto zadruge je vlasništvo općine, 25 posto građana. U početku je svaki građanin imao dionice u vrijednosti 500 eura, a ukupna vrijednost dionica zadruge danas premašuje 4 milijuna eura (prvih 2 milijuna i 300 tisuća eura zarade iskorišteno je za otkup četvrtine vlasništva zadruge). Svaki član može imati najviše 40 dionica ukupne vrijednosti 20 000 eura.

U Wolfhagenu su svoj održivi cilj uspjeli dosegnuti godinu dana prije zacrtanoga roka. Danas na godišnjoj razini i izvoze višak struje (mjesto je povezano na regionalni dalekovod, 4500 kupaca dolazi iz vanjske mreže). Najveća je proizvodnja vjetroturbina (otprilike 55 GWh), koje čine dio 12 MW jakog vjetroparka (zadruga je vlasnik 8 posto dionica). Tu investiciju isplatit će za deset godina. Uz to, u Wolfhagenu ima gotovo 1000 solarnih ploča na 13 500 stanovnika, riječ je o jednoj od najvećih gustoća po stanovniku u Njemačkoj (debelo iznad prosjeka EU-a). 

Kada je u pitanju proizvodnja struje, rade se petodnevne prognoze, sve se izračunava kompjutorski. Postoji pet različitih tarifa za kućanstva, uvijek uzimajući u obzir odnos proizvodnje i potrošnje. 35 kućanstava sudjeluje u testnom programu (dob ispitanika od 18 do 82 godine), te na internetskoj stranici može vidjeti tarife za danas i sutra. U deset mjeseci njegova odvijanja svako kućanstvo uspjelo je uštedjeti oko 400 eura, vodeći se najpovoljnijim tarifama potrošnje (zanimljivo, neki od onih koji sudjeluju u pilot-programu nisu se kupali tri ili četiri dana, a sve kako ne bi prekršili optimalne tarife).