Vlada javnim službama nudi dva posto više

Na pregovorima sa sindikatima Vlada je ponudila povećanje osnovice plaće u javnim službama za dva posto u idućoj godini, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Očekivali smo da Vlada neće ponuditi ništa, a ovo je čak dva posto više od toga, rekao je Branimir Mihalinec ironično novinarima nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. To smo primili na znanje i u četvrtak očekujemo nastavak pregovora, kada će nam ministar financija Zdravko Marić objasniti zašto je tih dva posto jako dobra ponuda  za zaposlenike u javnim službama, rekao je Mihalinec, koji smatra da sindikati samo s Marićem mogu voditi prave pregovore o plaćama.

Dosadašnji zaostatak plaća u javnim službama prema plaćama u gospodarstvu u odnosu na pretkrizno razdoblje iznosi 18,9 posto, a ne budu li se naše plaće bitno povećale, taj bi zaostatak mogao  do kraja iduće godine narasti na 25 posto. To bi bio užasni velik zaostatak za golem broj ljudi u javnim službama, koje su servis građanima, upozorio je Mihalinec.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak poručio je da nisu zadovoljni Vladinom ponudom pa očekuju da će u četvrtak, na idućem sastanku, Vladini pregovorači doći s ozbiljnijom ponudom. Ne promijeni li Vlada stajalište, poduzet ćemo sindikalne akcije koje nam stoje na raspolaganju, od prosvjeda do štrajkova, najavio je.

Komentirajući izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da bi se profesori povijesti trebali prekvalificirati u profesore informatike, Mihalinec je rekao kako je to primjer da političari opće prakse mogu svašta izjaviti. To znači da bi Vrdoljak, kao inženjer elektrotehnike, odjednom mogao postati profesor povijesti i predavati u školama. Bolje mu je da se udalji od škole, što manje o tome bude govorio, manje će štete napraviti, poručio je Mihalinec.

Na novinarsku opasku da je to rekla i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, Mihalinec je ustvrdio da su neke stvari izvađene iz konteksta jer je on danas razgovarao s ministricom, a profesor povijesti u dualnom sustavu obrazovanja u strukovnim školama može predavati, primjerice, povijest staklarstva ili nekog drugog zanimanja.