Plenković: Na DORH-u je da kaže što misli

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima kako su rezimirali početak sjednice Sabora i razgovarali o idućim koracima vezanim za poreznu, mirovinsku i obrazovnu reformu. Razgovarali su i o Uljaniku te o aktualnim aferama, dodao je premijer.

Naveo je kako imaju snažnu potporu stranaka koje čine parlamentarnu većinu. "Parlamentarna većina je stabilna. Nastojimo jednakim tempom prionuti s radom Vlade i  Sabora kako bismo dovršili sve ono što su zacrtali u sklopu Nacionalnog plana reformi za ovu godinu", poručio je.

Plenković se osobno ispričao novinarki Damiri Gregoret zbog "neprimjerene formulacije" ('Slatki ste, Damira') prilikom odgovora na jedno njezino pitanje jučer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. "Ta izjava nije imala nikakav osobni ili muško-ženski kontekst, naprotiv". "Moja isprika, povlačim tu izjavu, neće se više ponoviti", poručio je premijer. Dodao je da uvažava pravo novinara da "postavljaju sva moguća pitanja", a sebi daje pravo na način na koji će odgovoriti. "Želim odgovoriti i artikulirati svoje stajalište na jasan način, a u pojedinim trenucima može se dogoditi da "dinamika dijaloga bude živahna", "u sportskom duhu" i na kraju krajeva "relaksirajuća".

Osvrnuo se i na  aferu 'SMS'. "Moj je stav kao pedsjednika Vlade da se sve do kraja treba rasvijetliti. Kad tijela koja su za to zadužena, budu smatrala da imaju sva saznanja - informacije bi trebale biti dostupne javnosti. "Na DORH-u je da kaže što misli o toj temi", ponovio je. Ne namjerava na to utjecati, jer bi to "bilo jako loše za funkcioniranje institucija". "Za mene, za Vladu i za nas kao stranku bitno je da se vidi što je točno, a što nije točno".

Odgovarajući na pitanje vezano za poziv na okupljanje u Vukovaru kazao je kako je "izgledno da će se ono pretvoriti u politički prosvjed". "To je izgledno s obzirom na to da se sad već govori o apelu i s obzirom na to tko to okupljanje podupire". "Ni meni ni Vladi nitko ne može prigovoriti za sve što smo radili vezano za branitelje i dignitet Domovinskog rata", nastavio je premijer. Ponovio je svoj stajalište da bi se i gradonačelnik i Vlada trebali fokusirati na olakšice, povratak stanovništva i gospodarski razvoj.