Ministrica Divjak: Vjeronauk je izborni predmet

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako će prosvjetna inspekcija utvrditi što se dogodilo u školi u Medulinu u kojoj je učiteljica optužena da je udarala učenike. Osvrnula se i na upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet, istaknuvši da su za upute mjerodavni isključivo Carnet i Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet.

Tehničke upute školama vezano uz uporabu sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i mjerodavno Ministarstvo. Ovlasti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima, poručila je Divjak iz Splita.

Kako prenose mediji, svim školama Požeško-slavonske županije stigao je ovih danas dopis Ureda Požeške biskupije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da pri kategorizaciji predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati "obavezni predmet" jer se to odnosi, navodi se, "na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru pri upisu u školu".

"Nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama"

Ministrica Divjak je na pitanja novinara o slučaju u školi u Medulinu rekla da je njezin pomoćnik u kontaktu sa školom i da su organizirali da prosvjetna inspekcija izađe na teren. Naglasila je da postoji "nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama."

"To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira na to radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima," istaknula je Divjak.

"Prije svega treba znati koje su ovlasti ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć. Ponudili smo ga školi i tako se situacija može na neki način ublažiti," rekla je također Divjak.

I u kurikularnoj reformi naglasak se stavlja na edukaciju učitelja i stručnih službi o tome kako rješavati bilo kakve sukobe nenasilnim načinom, bez obzira na to radi li se o odnosima između učenika ili onima između učenika i profesora te o odnosima između profesora, kazala je ministrica Divjak.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je 6. listopada, ne navodeći o kojoj je školi riječ, da je podignulo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog pet kaznenih djela povrede djetetovih prava. Tereti je da je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018. "u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije, kao učiteljica, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petero maloljetnih učenika te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, tijekom nastave više puta na različite načine udarala učenike. Time je kod te djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol."