Astronauti sletjeli u Kazahstanu nakon kvara na Sojuzu

Američki i ruski astronaut koji su se u četvrtak uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu pronađeni su i u dobrom su stanju, objavile su agencije, pozivajući se na NASA-u i Roskosmos.

Američki i ruski astronaut Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su prizemljili na području Kazahstana pošto je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura.

"Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu", objavio je izvor iz Roskosmosa. "Astronauti su živi, prizemljili su. Pronađeni su i trenutačno ih se prevozi u Djezkazgan, kazahstanski grad najbliži kozmodromu Bajkonuru i mjestu prinudnog slijetanja", dodao je izvor.

"U trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila se neočekivana situacija. Aktivirani su sustavi spašavanja, raketa je aterirala u Kazahstanu", objavila je NASA na Twitteru.

Izvor iz ruske svemirske agencije, kojega citira list Ria Novosti, dodao je da dvojica muškaraca nisu ozlijeđeni.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje gdje su trebali ostati šest mjeseci, no po prvim informacijama zakazali su motori rakete, oko dvije minute nakon polijetanja. "Problemi s raketom, 2 minute 45 sekundi", rekao je savršeno mirnim glasom Aleksej Ovčinjin tijekom prijenosa lansiranja uživo.

"Problemi s motorom nastali su nekoliko sekundi nakon odvajanja gornjeg dijela rakete", kazali su komentatori NASA-e koji su prenosili polijetanje. "Hvala Bogu, živi su", komentirao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.
Prema NASA-i, raketa se vratila na Zemlju "balističkom putanjom", odnosno slobodnim padom.

Rusija je u međuvremenu obustavila pripreme za sva lansiranja Sojuza. Sojuz je jedna od najstarijih raketa, ali i jedna od najsigurnijih, piše BBC i dodaje da su astronauti sigurno primijetili da nešto nije u redu jer su osjećali da se nalaze u bestežinskom stanju u trenutku kada su trebali biti snažno potisnuti na sjedala.

Sigurnosni sustavi testirani su i spremni na ovakve situacije, ali sigurno se radilo o vrlo neudobnom putu natrag na Zemlju i astronauti su morali iskusiti vrlo snažne gravitacijske sile, ocjenjuje BBC.


Sojuz - svemirski radni konj

Više od 50 godina, Sojuz je 'radni konj' sovjetskog i kasnije ruskog svemirskog programa. SAD od 2011. ne šalje više vlastitim letjelicama ljude u svemir, već to na regularnoj bazi rade samo Rusi.

Suprotno od nekadašnjih 'space shuttleova', svaki Sojuz može biti korišten samo jednom kako bi odveo kozmonaute i astronaute u svemir i vratio ih na Zemlju u kapsuli.

Prvi let Sojuza 1967. završio je tragedijom. Tijekom povratka u atmosferu, padobran se nije otvorio i Sojuz-1 srušio se a kozmonaut Vladimir Komorov je poginuo. Misija Sojuz-11 1971. također nije uspjela, a tri su kozmonauta umrla zbog problema s dovodom zraka.

Sojuz se sastoji od tri dijela: servisnog modula, orbitalnog modula i kapsule za povratak na Zemlju. Orbitalni modul služi za pristajanje na svemirsku postaju. Osim što služi za redovit prijevoz na ISS, Sojuz je također usidren na Međunarodnoj svemirskoj postaji te služi kao 'čamac za spašavanje' u slučaju da se postaja mora hitno napustiti.

Sojuz se lansira s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a osim onih s posadom, lansiraju se i Sojuzi bez posade.