Ured predsjednice u Virovitičko-podravskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na dva dana je premjestila svoj Ured u Virovitičko-podravsku županiju. Ondje će održati sastanke s vodstvima županije i grada, a sastat će se i s predstavnicima nacionalnih manjina, branitelja i gospodarstvenika.

Na svečanosti ispred zgrade Županije pozvala je na zajedništvo u rješavanju gorućeg hrvatskog problema, iseljavanja mladih te podsjetila na ulogu toga dijela Hrvatske u Domovinskom ratu.

Podsjetila je da Virovitičko-podravska županija dijeli dugu granicu s Republikom Mađarskom, što je čini posebno važnom pogotovo u današnje vrijeme pritiska migranata. Upravo zato potreban je jači angažman za razvoj gospodarstva i u konačnici ostanak ljudi, a posebno mladih obitelji, u zavičaju. Potrebna je stalna pozornost i skrb u školskom i predškolskom odgoju, jer je riječ o vrlo važnoj pomoć roditeljima, rekla je, naglasivši da su za demografsku obnovu Hrvatske potrebne nove investicije u gospodarstvu, zapošljavanje, a nadasve veće plaće.

Predsjednica udomila psića - Kika postaje Prvi pas!

Pohvalila je Vladin projekt za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši kako nam je potrebno mnogo projekata da se županije u panonskom bazenu približe hrvatskom prosjeku. Dobrodošlicu u Viroviticu poželjeli su joj Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

Predsjednica je kasnije posjetila je Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici, gdje je u razgovoru sa studentima naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja te ravnomjernog razvoja Hrvatske, čemu pridonosi uspostava škola u malim sredinama. Istaknula je kako i sama potiče iz male sredine i ocijenila da one imaju svojih prednosti u odnosu na život u velikim gradovima. Kao doktorandica vrlo pozorno slušam vaša razmišljanja i doista mi je drago što je ovdje riječ o tržišno orijentiranoj školi. Male sredine često pružaju višu kvalitetu života, iako se to ne shvaća. Jurimo za uzbuđenjima velikih gradova, a onda se od njih ponekad i umorimo, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U općini Lukač predsjednica je posjetila tvrtku Šafram d.o.o., a potom se vratila u Viroviticu i obišla tvrtku Brana d.o.o., ali i Panonski drvni centar kompetencija d.o.o. Predsjednica će boraviti i na predstavljanju projekta obnove dvorca Pejačević.