Carigrad priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini

Carigradski patrijarhat je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.  Tu odluku Ruska pravoslavna crkva je nazvala "katastrofom i raskolom".

U priopćenju objavljenom nakon sinode carigradski Patrijarhat je objavio obnovu već donesene odluke prema kojoj je Ekumenski patrijarhat proglasio autokefalnost Ukrajinske crkve. Sveta sinoda odlučila je vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Tijekom sinode bila su i dvojica carigradskih izaslanika. Jedan od njih, američki nadbiskup Daniel rekao je da je odluka o osnivanju neovisne Pravoslavne crkve u Ukrajini već donesena - bez obzira na žestoko protivljenje Moskve.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je zadovoljstvo odlukom carigradskog patrijarhata i pozdravio kraj "imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija" Moskve.

Moskva: Carigradski patrijahat prašao crvenu liniju

Na to je reagirala Ruska pravoslavna crkva. "Carigradski patrijarhat je donio katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i općenito za cijeli pravoslavni svijet, carigradski patrijarhat prešao crvenu liniju", rekao je glasnogovornik ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov.  "Ruska pravoslavna crkva će prekinuti euharistijske odnose s Ekumenskim patrijarhatom zbog njegove odluke o autokefalnosti ukrajinske Pravoslavne crkve", nastavio je Volkov kako navodi agencija Interfax, a prenosi agencija Reuters.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskom patrijarhatu, a drugi dio vjeran je kijevskom partijarhatu, samoproglašenom nakon neovisnosti zemlje 1992. i do sada ga nije priznavala niti jedna Pravoslavna crkva u svijetu. Ruska Pravoslavna crkva u rujnu je djelomično prekinula veze s carigradskim patrijarhatom, s kojim je i do tada imala teške odnose.Također upozorava na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke carigradskog patrijarhata, jer su neki crkveni dužnosnici župa vjernih Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.