Ministre financija i zdravstva razdvojio oblak dima

Ministra financija i zdravstva razdvojio je oblak dima. Ne mogu se dogovoriti o povećanju cijena cigareta i alkohola.

"To trebate pitati ministra Marića i Vladu, a mene uvijek kad upitate reći ću sljedeće - kao liječnik, kao ministar zdravstva i kao čovijek zagovarat ću mjere koje će zaštititi djecu da sutra nemaju određenu bolest", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Do kraja godine ćemo najvjerojatnije doći sa jednim prijedlogom koji će značiti blago ali ne u obujmu 50, 100 posto ili što god", rekao je 9. 10. 2018. ministar financija.

Provjerili smo i kako vladajući dišu.

"I po uputstvima Europske komisije mi moramo trošarine povećavati, a alkohol i cigarete zna se koliko su zlo", smatra Marić.

"Ne znam da li treba poskupiti ali u svakom slučaju treba brinuti i o zdravlju ali i o tome da bude jedna razina koje se može podnijeti, pogotovo za domaće ljude", mišljenja je ministar turizma Gari Cappelli.

"Treba voditi računa o javnim potrebama ali i o održivosti javnih financija, tako da vjerujem da će oni to riješiti", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Što se tiče alkohola i duhana, ja nemam problema s time, pa i ako dođe do nekog poskupljenja ja ću biti za", istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

No neće i koalicijski partneri iz HSLS-a.

"Aposlutno sam protiv toga jer ćemo osim šverca migranata imati i šverc duhana i alkohola na granici sa BiH , mislim da to nije nikom u interesu", rekao je saborski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor.

I dok Hrvati kutiju cigareta plaćaju i do 27 kuna, u ostalim zemljama Europske unije manje izdvajaju samo Bugari - i to 21 i pol kunu.

U Norveškoj kutija cigareta košta oko 100 kuna.

U SAD-u jedna kutija stoji 9 dolara.

Više cijene ne znače namet i porez, nego jednu vrstu zdravstvenog osiguranja - kaže profesor Vrdoljak.

"Prosječni pušač ima vjerojatnost da će umrijeti od raka od 30 posto, a na taj način zapravo zdrav alocira svoje liječenje unaprijed alocirajući dio sredstava iz onoga što se smatra štetnim ponašanjem", rekao je dr. med., predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak.

Alkohol i pušenje izazivaju bolesti zbog kojih u Hrvatskoj svakog dana umre tridesetak osoba.