Uljanik nema za plaće - država ne može pomoći

Radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. maja danas nisu dobiti plaću za rujan. Uprava je u petak izvijestila kako je osigurala oko 10 milijuna kuna, a za plaće je potrebno 50 milijuna. Ako plaće ne budu isplaćene ovaj tjedan, u ponedjeljak kreće novi štrajk u Uljaniku. Jaružar i polarni kruzer još su jedini brodovi na kojima se radi. Ako radnici stupe u štrajk, može se pretpostaviti da će brodovlasnik odustati od Uljanika, a s tim brodovima odlazi i očekivanih 200 milijuna eura.

Sutra se očekuje Skupština Uljanika na kojoj bi se trebao izabrati novi Nadzorni odbor. Pitanje je što on može napraviti kako bi se izbjegao stečaj, a neki spominju i likvidaciju. Ukoliko dođe do štrajka, najavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko - gotovo je sigurno da će  biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave. Mišljenja radnika, koji su jutros došli na posao u Uljanik vezano za isplatu plaće - podijeljenja su.

"Prema mojim informacijama Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila. Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima 'voda dođe do grla'", izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u emisiji Poslovni tjedan. Dodao je kako priča o državnim internvenicama 'minira' komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. "Postoje ozbiljni partneri koji žele da se kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci nastavi - tu su ukraljinski 'Smart Holding', talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine", kazao je Horvat. Konkretne ponude trebale bi biti poznate za desetak dana.  

Zbog neisplaćene plaće Sindikalni odbor 3. maja pokreće postupak mirenja s upravom riječkog brodogradilišta, što je korak prije štrajka. Apeliraju na dobavljače da barem na jedan dan odblokiraju račun brodogradilišta, a  dioničare Uljanika da se odazovu sutrašnjoj skupštini u Puli. "Ako večeras do ponoći ne bude ništa uplaćeno - ide proces mirenja i dogovaranje daljnjih sindikalnih akcija, izjavio je Predrag Knežević iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja. Juraj Šoljić predsjednik sindikalnog odbora apelirao je na Vladu da se, obzirom na otkazivanje brodova - spasi 3. maj do 23. listopada, jer više "neće imati gdje dovoditi potencijalne partnere".

Naime, 23. listopada istječe 60 dana od početka blokade u brodogradilištu 3. maj. Ako Uprava ne pronađe način za deblokiranje računa, a blokada trenutno iznosi oko 35 milijuna kuna, silom zakona morat će se pokrenuti stečaj.