Pavić: Cilj mirovinske reforme su veće mirovine

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dao je izjavu u Ministarstvu u vezi s današnjim prosvjedom "Doživi mirovinu i tebe se to tiče" na Europskom trgu u Zagrebu.  

Prosvjedi su demokratsko pravo i Vlada ih itekako poštuje. Htio bih umiriti građane, sadašnje i buduće umirovljenike. Sadašnjim umirovljenicima poručio bih da se ne moraju brinuti za isplatu mirovina i da je ona neupitna. One će samo rasti u idućih godinu dana. U posljednje dvije godine mandata Andreja Plenkovića mirovine su rasle 6,39% posto. Sljedeće godine očekujemo sličan rast.

Cilj ove mirovinske reforme su veće mirovine, održivost mirovinskog sustava i da nemamo diskriminaciju bilo koje kategorije naših građana
. Kada ne bismo išli u mirovinsku reformu, građani koji bi od iduće godine išli u mirovinu imali bi od 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici. Oni s najnižom mirovinom (248.000 ljudi) mogu očekivati uz usklađivanje, koje očekujemo iduće godine od 2,5% do 3% i  dodatnih 3% povećanja najnižih mirovina od 1. srpnja

Što se tiče rada do 67 godina želio bih umiriti građane i poručiti im da ih većina neće raditi do 67 godina. Postoji pravo dugogodišnjih osiugranika koji kaže da netko tko navrši 41 godinu staža i ima 60 godina može ići u punu mirovinu. Vidio sam na prosvjedu i medicinske sestre. Naše medicinske sestre koje s 18 godina ulaze na tržište rada, konobari, građevinski radnici, svi oni koji ulaze rano na tržište rada moći će ići sa 60 godina života i 41 godinom radnog staža u mirovinu. Studenti koji studiraju do 24. godine moći će ići u mirovinu sa 65 godina starosti, ako imaju 41 godinu staža. Prema tome, većina hrvatskih građana i dalje će ići u mirovinu sa 60 do 65 godina. Samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu radnog staža ići će sa 67 godina starosti u mirovinu, rekao je.

Znakovit je bio broj SDP-ovih dužnosnika na skupu, a znakovito je i da sindikati nisu prosvjedovali 2014. kada je SDP-ova vlada donijela zakon da se ide sa 67 godina starosti u mirovinu. Ne znam je li to razlog što su se sindikati bojali SDP-ovom bojom ili je to razlog što je SDP u totalnom rasulu i nesposoban organizirati svoje aktivnosti pa se eto, prikrpao sindikatima na prosvjed. Nekako mi se čini da je ovo drugo u pitanju, da je SDP u rasulu. Gosopodin Bernardić se očito ne snalazi u svojoj ulozi. To se vidi po rejtingu i broju ljudi koji ga napuštaju. Ali ono što Vlada radi treba reći - Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude za boljitak hrvatskih građana, i to upravo u smjeru da mirovine budu veće i da se građani ne trebaju brinuti, kazao je Pavić.  Na pitanja novinara nije odgovarao.