Tolušić: Idem u trgovinu često, a ponekad i na tržnicu

Tomislav Tolušić - od inspektora traži da budu brzi i efikasni, zbog salmonele u piletini smjenjivao je odgovorne. Za njega je hrana proizvedena u Hrvatskoj  najkvalitetniji proizvod koji domaći potrošač može kupiti. Kako diše kao potrošač, gdje kupuje i s čime je nezadovoljan u poljoprivredi, kazao je u HRT-ovoj emisiji "Potrošački kod".

Urednici i voditeljici emisije Sanji Smiljanić ministar je kazao da je išao na kolinje dok su mu još djed i baka bili živi, a i dok su mi roditelji bili nešto mlađi. Danas su to uglavnom svinjske polovice iz nekih naših mesnica. Budući da sam ja iz Virovitice onda je i meso iz tamo lokalnih mesnica, rekao je Tolušić.

Na pitanje kako prepoznati da je riječ o domaćem mesu upozorio je da je potrebno gledati deklaracije. Tamo gdje piše da je životinja uzgojena i obrađena u Hrvatskoj, onda je to hrvatsko meso. Možemo vjerovati deklaracijama, dodao je. 

Sigurno je bilo razdoblja u zadnjih 25 godina kada je u poljoprivredi bilo teže nego do sada. Moderni način života doveo je do toga da smo postali gotovani oko nekih stvari, rekao je Tolušić i naveo primjer da je i njemu prije bilo lakše otići u trgovinu po nešto. Danas pak rado odem u komad kojega imamo u vinogradu. Tamo radimo nešto, uzgajamo svoje grožđe, jabuke.

Kada je riječ o prehrani kupujem isključivo hrvatske proizvode. Jedino ako baš nečega iz Hrvatske nema onda kupujem iz uvoza. Ostale stvari, ako se tako može posložiti, također kupujem iz Hrvatske. Idem u trgovinu često, a ponekad i na tržnicu. S obzirom da sam na privremenom radu u Zagrebu onda ponedjeljkom i petkom idem na tržnicu u Utrine, a subotom sam u Virovitici. Tržnica u Virovitici duplo je jeftinija, rekao je među ostalim ministar Tolušić.

Osvrćući se na konstataciju da se danas u Hrvatskoj često posao obavlja bez izdatog računa, Tolušić je rekao da je siva ekonomija u Hrvatskoj prisutna. To najčešće prakticiraju majstori. Nije to u redu zato jer se na taj način država potkrada. Svi hoćemo bolje ceste, bolnice, nove škole, uređene parkove, zdravstveni sustav i mirovine. A sve to se dobrim dijelom plaća iz poreza. Kada vam netko ne izda račun, zapravo je vama uzeo novce, kazao je Tolušić.

U Hrvatskoj je sve više domaćih pivara. U vezi s tim ministar Tolušić je priznao da voli i dobro prepoznaje kvalitetu pive, ali da voli i vino, posebno iz Slavonije.

Na pitanje kopira li on CD-e ili pak kupuje originale, kazao je da kupuje. Pritom se prisjetio da je nedavno kupio hitove Nine Simone. Uglavnom slušam domaću glazbu, ponešto stranu. Najčešće je to rock ili kombinacija. Takvi su mi korijeni. Čak su mi i neki prijatelji u poznatim hrvatskim rock bendovima, rekao je Tolušić i napomenuo da onda kada on pjeva, nije to lijepo za čuti.

Segment u vezi s autorskim pravima može biti još bolje uređen, kazao je. No mislim da u Hrvatskoj to dosta dobro funkcionira, da i izvođači i autori pjesama imaju koristi od zaštite autorskih prava, izjavio je za kraj Tomislav Tolušić.