Galić: Državljanin RH inicijator je nasilnih pokušaja prelaska granice

Migrantski val u BiH izaziva sve više problema. Zima je pred vratima, migranti nemaju uvjete za normalan život i žele nastaviti svoj put prema zapadu Europe. Postavlja se pitanje, kako spriječiti eskalaciju migrantske krize u regiji? Jesu li čelnici Europske unije uistinu svjesni važnosti pronalaženja pravog odgovora na migrantsku krizu? Treba li Hrvatska na granicu prema BiH poslati vojsku i dignuti žicu?

U emisiji Otvoreno gostovali su pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld,
Zoran Kusovac, politički analitičar iz Beograda i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

"Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom", rekao je Galić. Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju prijeći državnu granicu, te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode. "Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska držane granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Ničeno rekao je da su upoznati s tim slučajem i tom osobom koja, kako je rekao, u Hrvatskoj ima podeblji dosje i više puta je privođena i prijavljivana za krijumčarenje ljudi. "Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata da bi došli na granicu i probijali granične prijelaze", rekao je Ničeno. Naglasio je da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu u svakom pogledu.

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec rekao je da se postavlja pitanje globalne sigurnosti. Izrazio je sumnju što je s onim prostorom koji je ostao neobranjen od strane policije jer je veliki broj policije bio angažiran na Maljevcu.

Ničeno je rekao da svakodnevno zatiču ilegalne migrante, te da je ove godine povećanje za 31 posto. Složio se sa Ogorecom da je jedna od taktika da se veće grupe pojave na određenom mjestu da bi onda na "boku" pokušali proći granicu. Ali istaknuo je da su oni dobro organizirani.

Na pitanje trebamo li se bojati migranata Bandov je rekao da ne, ali dodao je da među njima postoje opasni ljudi. "Opasno je u Europi da su od 2015. postali top tema svih izbora. Vidimo rast populizma i to je opasno. A je li direktno uzrokovano pitanjem migracija u konačnici jeste", rekao je. Istaknuo je da je 2015. zabilježeno 1.8 milijuna ilegalnih migracija. "To su velike brojke i ima onih koji nisu došli s dobrim namjerama".

Kusovac je rekao da Srbija ima dvije vrste migranata - registrirani azilanti i neregistrirani migranti, tzv. ilegalni ilegalci. "U Srbiji je nešto manje od 4.000 migranata za koje se zna, registriranih azilanata koji su u službenim prihvatnim centrima ima oko 3.400 i taj broj je relativno stabilan i pokazuje određeni porast prije zime, dok neregistriranih ima oko 500-600". Dodao je da je najveći broj iz Irana i Afganistana, a zatim slijede iz Indije, Pakistana i nešto iz Afrike. "Bit problema su oni koji se ne žele registrirati jer žele prodrijeti što dalje na zapad, naglasio je te dodao da u Srbiju ulaze kroz istočne granice iz Bugarske i Makedonije jer se te granice teško kontroliraju.

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da Hrvatska odluči poslati vojsku na granicu i podignuti žilet žicu, Ničeno je rekao da iako postoji takva zakonska mogućnost u ovom trenutku nema potrebe za tim jer je brojnost policije velika. "Hrvatska prednost je da imamo brojnu graničnu policiju. Imamo 6.500 policijskih službenika. Brojnija je od Srbije, BiH i Makedonije zajedno. To je respekatabilna snaga za zaštitu granice".

Ogorec je rekao da je svaka vojska namijenjena za spriječavanje prijetnje izvana. "Ova migracija je prijetnja izvana i vojska bi se mogla zakonski, pravno i ustavno angažirati na toj zadaći, ali o tome će odlučiti državno vodstvo".

Dodao je i da žilet žica ne bi bila uspješna jer da bi funkcionirala trebalo bi ju nadzirati i braniti. "Naša granica je velika i ispresjecana sa teško prohodnim dijelovima i žica ne bi bila neka velika prepreka".