26. listopada 1896. - Rođena Bela Krleža

Leposava Kangrga, hrvatska kazališna glumica poznatija kao Bela Krleža, rođena je u Sinju 26. listopada 1896. godine. Nakon mature prvo radi u Sveučilišnoj knjižnici, pa jednu godinu kao učiteljica u Dugoj Rijeci na Kalniku.

Privatno je učila glumu te je 1929. godine primljena u zagrebački HNK, kada i debitira u Hrvatskom narodnom kazalištu u praizvedbi drame svojega supruga Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi" u ulozi barunice Castelli, koja će se tijekom godina pretvoriti u njezinu amblemsku kreaciju.

Izvela je brojne uloge u komedijama, posebice Nušićevim i Držićevim. Igrala je i u dramama Ibsena, Tolstoja i Gorkog, a osobito se dobro snalazi u konverzacijskim djelima Wildea i Shawa kao gđa Erline u Lepezi lady Windermere i kao Kitty Warren u Zanatu gđe Warren.

Nastupa i u brojnim ostvarenjima suvremenih pisaca kao što su Williams, Helmann i Anouilh te oduševljava kao Dürrenmattova Claire (Posjet stare dame) i Aureliea u Giraudouxovoj Luđakinji iz Chaillota. Među njezine vrhunske domete ubrajaju se svakako kreacije Krležinih likova Laure Lenbach i Madlen Petrovne u U agoniji, Melite i Klare u Ledi, te Livije Ancile i Klare Anite u Areteju.

Odnos, međutim, kazališnih kritičara, pa i povjesničara, prema Beli Krleži kao glumici gotovo je uvijek ovisio i o njihovu odnosu prema Miroslavu Krleži, pa su stoga i mnoga vrednovanja njezinih umjetničkih dosega, neovisno o tome jesu li pozitivna ili negativna, upitna i podložna provjerama.

Suprugu Belu Krleža je upoznao je nakon povratka s bojišta, još za vrijeme trajanja 1. svjetskog rata, 1916. godine u Zagrebu. Zajedno su proveli cijeli život, čak su i umrli iste godine. Na adresi Gvozd 23 živjeli su od 1952. godine, a danas je njihov stan uređen kao izložbeni prostor i otvoren za posjetitelje.

Umrla je 23. travnja 1981. u Zagrebu.