27. listopada 1728. - Rođen James Cook

James Cook rodio se 27. listopada 1728. u Martenu, u Yorkshireu. Bio je najpoznatiji engleski pomorski istraživač i jedan od najvećih istraživača u povijesti pomorstva. Već se od rane mladosti posvećuje pomorstvu i sudjeluje u znanstvenim ekspedicijama.

Kasnije sam poduzima i vodi tri velike ekspedicije. Potaknut željom da pronađe veliki južni kontinent Terra australis, isplovljava 1768. sa skupinom znanstvenika i stiže na Tahiti gdje obavljaju astronomska istraživanja. Zatim oplovljuje Novi Zeland obavljajući geografska i hidrografska mjerenja. Ispravlja mišljenje da je Novi Zeland jedan otok, utvrđuje njegov točan položaj i otkriva istočnu obalu Australije. 

Kratko se vrijeme zadržao u domovini i odmah kreće u drugu ekspediciju u potrazi za južnim kontinentom. Prolazi pokraj Rta dobre nade, prelazi južni polarni krug, ali nigdje ne nailazi na kopno. Na tom je putovanju prvi oplovio Zemlju, od zapada prema istoku, i utvrdio da je Antarktik opkoljen Ledenim oceanom.

Treće je putovanje James Cook poduzeo kako bi pronašao sjeveroistočni prolaz, tj. sjeverni put između Atlantskog i Tihog oceana. Putujući, naišao je na najveću otočnu skupinu na tom području - Havajsko otočje. Do krajnjeg sjevera nije mogao stići zbog velikih santi leda. Vratio se na Havaje, gdje je 14. veljače 1779., prilikom jednog od sukoba s domorocima, poginuo. Ekspedicija je pokušala proći sjeverni prolaz, ali je putovanje završila na obalama Kanade, nedaleko od Aljaske i Kamčatke, te se vratila u Englesku.

U opisivanju svega što je vidio i čuo Cook je bio tako točan da ga je rijetko tko nadmašio. Za sobom je ostavio najtrajniji spomenik svoga postojanja - preciznu kartu Tihog oceana. A kako bi se posve shvatila Cookova hrabrost, potrebno se sjetiti da brodovi kojima je u nekoliko navrata oplovio svijet nisu bili veći od 330 do 460 tona.