Izložba "Okruženju usprkos" za 150 godina HDLU-a

U Hrvatskom domu likovnih umjetnika (HDLU) otvorena je izložba "Okruženju usprkos" u povodu 150. obljetnice HDLU-a i 80 godina od izgradnje zgrade HDLU-a.

Izložba je postavljena po koncepciji Branka Franceschija, a sastoji se od šezdesetak umjetničkih djela nastalih tijekom povijesti Društva. Cilj joj je predstaviti ulogu HDLU-a u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske te predstaviti istaknuta umjetnička djela koja oblikuju recentnu hrvatsku umjetnost.Izložbu "Okruženju usprkos" otvorila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Kazala je da joj je veliko zadovoljstvo otvoriti izložbu. "Naslov izložbe na simboličan način govori o opstanku vašeg društva, ali i hrvatskog kulturnog identiteta općenito, koji je mnogo puta dokazao snagu svoje opstojnosti usprkos povijesnim nevremenima i teškim kušnjama kojima je bio izložen. Povijest HDLU-a je jedan od dokaza koliko je povijesno iskustvo bitan dio formiranja i očuvanja identiteta svojega naroda i svoje države. Naši su geografski prostori bili poprištem mnogih sukoba, političkih utjecaja i povijesnih promjena koje su oblikovale našu kulturu tisućama godinama i zato je naš identitet iznimno bogat ne samo raznim europskim utjecajima nego i autohtonim hrvatskim sadržajima", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

"Jake osobnosti naših umjetnika bile su nositelji društvenog razvoja, međunarodne suradnje umjetnika i ustanova cijele Europe i svijeta koji su u Hrvatsku dolazili predstavljajući dio svoje umjetničke produkcije. Jedan od njih je i Ivan Meštrović, autor ovoga zdanja, doma HDLU-a. Za svako društvo umjetnost je otkucaj srca koji ga čini živim", kazala je i otvorila ovu izložbu.Izaslanica premijera ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek rekla je da je HDLU, uvijek kao i danas, bio mjesto okupljanja umjetnika i njihov kreativni dom te ujedno i mjesto na kojem se rješavaju brojna društvena pitanja, promišlja vlastiti status i uloga u društvu, ne samo s umjetničke, nego i ekonomske, socijalne i profesionalne pozicije. "Tijekom dugih 150 godina HDLU se razvijao u složenom dijalogu s brojnim generacijama umjetnika koje su artikulirale različite potrebe u odnosu na društvene vrijednosti i datosti trenutka", istaknula je.

Obuljen-Koržinek rekla je i da je u zadnje dvije godine sa sadašnjim vodstvom HDLU-a pokrenut veliki broj projekata kako bi se popravio nezavidan položaj vizualnih umjetnika u RH. Istaknula je i kako je ova izložba svojevrsna panorama umjetničkih radova povezanih s djelovanjem HDLU-a i s povijesti Doma HDLU-a. "Impresivno ostvarenje Ivana Meštrovića, jednog od divova hrvatske umjetnosti, radu vizionara koji je znao pokazati kako umjetničkim djelom odati najveću počast pojedincu - tada, sada i u budućnosti", naglasila je.Kustos izložbe Branko Franceschi rekao je kako je izložbom želio ostvariti jedan posthistorijski trenutak u kome će se na jednom mjestu, kroz sve prostore Meštrovićevog paviljona, susresti u izravnom kontaktu radovi koji su nastali kroz bogatu 150 godina dugačku povijest kontinuiteta izvrsnosti HDLU-a. Istaknuvši kako je hrvatska umjetnost prepoznata kao jedan od globalno konkurentnih proizvoda, rekao je i da je izložba sastavljena od tri dijela koji se međusobno prožimaju.

Otvaranju izložbe, uz umjetnike i njihove goste,  nazočili su i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer te državni tajnik Ministartva kulture Krešimir Partl