Jandroković: Kodeksi neće promijeniti ljude koji imaju nečasne namjere

Mirovinska i zdravstvena reforma, Agrokor i Uljanik, afere "Borg" i "SMS", provjera potpisa za referendumske inicijative i zakonsko uređenje referenduma, stranačka preslagivanja u Saboru  i razina saborskih rasprava - samo su neke od tema o kojima je govorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u emisiji S Markova trga.

Na pitanje može li se zbog Bandića očekivati rekonstrukcija Vlade, Jandroković je rekao da to nije tema. "Pratim nagađanja, analize koje spominju tu mogućnost, međutim o tome uopće nije bilo govora, niti očekujem da se što od toga dogodi", rekao je.

"Svatko može postaviti temu, i sa 4, 5 zastupnika, ne samo s 11. Može pitati ili razmišljati o nekim promjenama. Međutim, HDZ je stožerna stranka vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru. U ovom trenutku nije bilo nikakvih želja. Mi želimo sačuvati političku stabilnost. Dogovorili smo se oko suradnje, što su naši ciljevi. Vlada radi, većina je stabilna, postoje određene napetosti između partnera u toj koaliciji", smatra.

Nije želio komentirati poteze HSLS-a i HNS-a koje su najavili u slučaju da Bandić uđe u koaliciju. "Ovaj sastav Sabora je specifičan, imamo preko 20 nezavisnih zastupnika. Kako se smanjuju ili povećavaju klubovi, to je više pitanje za stranku. Klub HDZ-a je stabilan", ustvrdio je. 

"Onaj tko ima bilo kakvu informaciju o mogućoj korupciji, nečasnim i nezakonitim radnjama, jako dobro zna koja je adresa. To je DORH i neka tako argumentirano kaže o čemu se radi. Ne želim sudjelovati u naklapanjima i nagađanjima", rekao je.
 
"Pokazalo se vremenom u Saboru pa i drugdje. Kodeksi neće promijeniti ljude koji imaju nečasne namjere. Ne mislim da će se samo kodeksima rješavati ponašanje pojedinih političara, ali i drugih, već da se to rješava dobrom pripremom kroz školski sustav, dobrim nadzorom od nadležnih institucija, da je posao političara javan i rad za javno dobro i da bi se u tom duhu trebalo i raditi", ističe.

Rekao je da ne ide na promociju knjige Martine Dalić jer gostuje u emisiji. Dodao je da ne ide ni poslije emisije. Nije pročitao knjigu, ali će je sa zanimanjem pročitati.

"Očekujem da će gospođa Dalić iznijeti stvari onako kako ih ona vidi. Siguran sam da će biti i objektivna jer bez obzira na sjenu koja je pala na taj proces, radi se o iznimno važnom i uspješnom procesu kada je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. Samo prošli tjedan smo vidjeli da je i sud u Londonu odlučio da gospodin Todorić bude izručen Hrvatskoj. Dao je potporu i vjerodostojnost hrvatskom pravosuđu. S druge strane Visoki trgovački sud potvrdio je nagodbu, što također potvrduje da je proces bio ispravan. Osim toga, vrlo je važno da su rezultati Agrokora, Konzuma i ostalih kompanija u sustavu Agrokora da su jako dobri. Iznenađujuće dobri. Tako da se pokazuje da je sve ono što je učinila Vlada bilo korisno za Hrvatsku, hrvatsko gospodarstvo, za radnike i očuvanje radnih mjesta. A umalo smo ih izgubili desetke tisuća. Ono što je bilo sporno - nedovoljno transparentno poslovanje tvrtke bivšeg povjerenika - političku cijenu je platila potpredsjednica Vlade koja je vodila cijeli proces. Danas govoriti o tome da operacija Agrokor nije bila korisna, netočno je, neistinito i zlonamjerno. I to mogu izgovarato samo oni koji nemaju pojma o tome što se događalo i kako je sve skupa moglo završiti", istaknuo je.