31. listopada 1984. - Ubijena Indira Gandhi

U Alahabadu u državi Utar Pradeš rodila se 19. studenog 1917. indijska političarka Indira Gandhi. Punih je 20 godina vodila svoju veliku zemlju tražeći rješenja koja će najbolje odgovarati indijskim uvjetima i interesima.

Njezin životni put prekinula je kiša metaka ispaljenih iz automata i pištolja 31. listopada 1984. Pogođena sa 16 metaka pala je toga jutra na putu u radne prostorije svoje rezidencije u New Delhyju.

U mladosti godinama je Indira  pratila svoga oca Džavaharlala Nehrua, progonile su je i zatvarale britanske vlasti, no 1938. ulazi u Indijski nacionalni pokret, da bi njegovom predsjednicom postala 1959. Bila je ministrica u Šastrijevoj vladi, a od 1966. njegova nasljednica na položaju premijera.

Nastavila je putem koji su utrli njezini veliki prethodnici Gandhi i Nehru, pokušavajući izgraditi indijsko društvo u skladu sa zahtjevima vremena. Bila je uvjerena da samo politika oslonca na vlastite snage može učvrstiti nezavisnost zemlje i ojačati njezin međunarodni položaj.

U tom razdoblju Indija se uvrstila među 10 prvih zemalja na svjetskoj ljetsvici po obujmu industrijske proizvodnje, a ovladala je nuklearnom i svemirskom tehnologijom. Nastavljajući očevim putem osnovna misao vodilja njezine vanjske politike bila je nesvrstanost. U ožujku 1983. postaje predsjedavajuća Pokreta nesvrstanih zemalja.

Posljednjih mjeseci prije atentata primila je više prijetnji, osobito nakon napada vojske na najveće svetište Sika, Zlatni hram u Amritsaru. Konačno, ekstremno krilo Sika koje je bilo stalna preperka u dijalogu Vlade i umjerenih vjerskih i političkih vođa te zajednice, uspjelo je ostvariti svoj naum.

Smrtonosni pucnji u Indiru potresli su svijet. Radio i televizijske stanice prekidajući redovne programe, objavile su da je sa svjetske pozornice nasilno sišla jedna od najistaknutijih osoba toga doba.

Bilo je, naravno, i drukčijih mišljenja i naglasaka na drugim uzrocima njezina uklanjanja. Spominjao se Indirin sin i program nasilne sterilizacije i kastracije Indijaca koje je on provodio, nepravde učinjene u vrijeme izvanrednog stanja i slično.

Uza sve to ozbiljni politički komentatori smatraju da Indira ide u red osoba koje su obilježile drugu polovicu 20. stoljeća.