Premijer Plenković na mostu Hangzhou Bay i u Šangaju

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u Šangaj, gdje se sastao s gradonačelnikom Ying Yongom uoči sutrašnjeg China International Import Expoa. Šangaj i Zagreb imaju sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom obišlo je ranije danas 36 kilometara dug most Hangzhou Bay u pratnji predsjednika uprave kineske kompanije za ceste i mostove Lu Shana, tvrtke koja gradi Pelješki most.

Ovaj most sagrađen je u samo pet godina i povezuje najveće svjetske teretne i kontejnerske luke u Ningbou i Šangaju.

● Kineski zavjet šutnje u vezi s Pelješkim mostom

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorit će sutra prvi povijesni sajam China International Import Expo (CIIE), kojim zemlja domaćin želi pokazati da je spremna povećati uvoz kako bi smanjila golemi trgovinski suficit s ostatkom svijeta.

Na otvorenju će biti dvadesetak čelnika država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Plenković.

U sklopu napora za jačom nazočnošću hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, na sajmu će u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) sudjelovati i 27 hrvatskih tvrtki, među kojima Podravka, Končar, Luka Ploče i Badel 1862.

Hrvatski deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom lani je iznosio 652 milijuna dolara, 90 milijuna dolara više nego godinu prije. Trendovi ipak nisu tako loši jer i hrvatski izvoz u Kinu raste: 2017. rastao je po stopi od 50 posto, na 125 milijuna dolara, a ove godine također raste, i to po stopi od 44 posto.

Plenković će na sajmu, na forumu 'Trade&Innovation', sudjelovati na panel- raspravi s visokim dužnosnicima Laosa, Kostarike i Italije te osnivačem Microsofta Billom Gatesom.

U sklopu Plenkovićeva posjeta Hrvatska turistička zajednica (HTZ) otvorit će u Šangaju prvi ured u Kini, a HGK u tome gradu organizira Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojem će s kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.