U EU najniža stopa nezaposlenosti od 2000.

U rujnu je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU iznosila 6,7 posto, spustivši se sa 7,5 posto u rujnu lani, dok je u odnosu na mjesec kolovoz ostala nepromijenjena, navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom krajem prošloga tjedna. Time je zabilježena najniža razina nezaposlenosti u EU od siječnja 2000., kada su se počeli prikupljati mjesečni podaci. Hrvatska se nalazi među zemljama s najvećim padom te stope na godišnjoj razini.

U rujnu je u EU bilo nezaposleno 16,57 milijuna građana, od čega 13,15 milijuna u eurozoni, procjenjuje Eurostat. U usporedbi s kolovozom, broj nezaposlenih osoba smanjio se za 35 tisuća u EU, dok je u eurozoni povećan za 2.000. U usporedbi s prošlogodišnjim rujnom, broj nezaposlenih smanjen je za 1,79 milijuna u EU, a u eurozoni za 1,31 milijun. Najnižu razinu nezaposlenosti u rujnu je zabilježila Češka, od 2,3 posto. Slijede Njemačka i Poljska, obje sa stopom od 3,4 posto. Najvišu razinu nezaposlenosti, pak, bilježe Grčka, 19 posto u srpnju i Španjolska, 14,9 posto.

Najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je na Cipru, s 10,2 posto na 7,4 posto, a potom u Hrvatskoj, s 10,5 na 8,2 posto. Slijedi Grčka koja je na godišnjoj razini, zaključno sa srpnjem, zabilježila pad s 20,9 na 19 posto. Portugal je zabilježio pad s 8,5 na 6,6 posto, a slijedi Španjolska s padom sa 16,7 posto na 14,9 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti, mjerena ILO-ovom metodologijom, u rujnu iznosila 8,2 posto, što je u usporedbi s kolovozom za 0,2 postotna boda manje. Bez posla je u rujnu, prema Eurostatovim podacima, bilo 147 tisuća hrvatskih građana, pet tisuća manje nego u kolovozu. U usporedbi s rujnom prošle godine, broj nezaposlenih smanjio se za 45 tisuća.

Pad nezaposlenosti među mladima na godišnjoj razini

Eurostatovo izvješće pokazalo je i da je u rujnu stopa nezaposlenosti mladih, u dobnoj skupini do 25 godina, u EU iznosila 14,9 posto, isto kao i u prethodnom mjesecu, dok je na godišnjoj razini pala za 1,6 postotnih bodova. U eurozoni je, pak, ta stopa u rujnu pala za 1,5 postotnih bodova na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj ostala nepromijenjena, na 16,8 posto.
Najniže stope nezaposlenosti među mladima u rujnu su zabilježile Češka i Njemačka, obje sa 6,3 posto, te Nizozemska, sa 7,5 posto. Najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Grčkoj, 37,9 posto u srpnju, Španjolskoj, 34,3 posto, i Italiji, 31,6 posto. Rujanski podaci europskog statističkog ureda za Hrvatsku pokazali su da je stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila 23 posto, pri čemu je njih 34 tisuće bilo bez posla.