Varaždin krenuo s pripremama za božićnu čaroliju

U varaždinskom Starom gradu neuobičajen prizor - bageri rade već nekoliko dana. I dok neki tek nagađaju o čemu je riječ i bune se zbog devastacije, drugi dobro znaju da je sve pod kontrolom. Jer priprema se teren za adventsko klizalište.

Prvi će put na prostoru Staroga grada biti uređeno klizalište.

"Malo da promijenimo lokalitet i damo našim Varaždincima čarobnu kulisu Adventa. Još ako nam snijeg padne mislim da će to biti prekrasna priča koju mogu reći, nema nigdje u Hrvatskoj", kaže Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin.

No čarolija nije sve oduševila. Kako to već biva - sto ljudi, sto ćudi. Već su se javili nezadovoljni građani koji upozoravaju da je riječ o devastaciji kulturno-povijesne baštine. A i uništavanju tradicije jer najmanji Varaždinci više se neće imati gdje sanjkati.

"Iznivelirat će se teren, znači vratit će se u prvobitno stanje nakon što se klizalište makne opet će biti trava i za neke buduće manifestacije, Špancirfest, Ljeto u Varaždinu bit će jedan prekrasni teren koji će se moći koristiti. A osim ledenog parka, znači klizališta sa stazom, ove godine prvi put postavljamo i ledeni tobogan sa ostalom ponudom, tako da mislim da će Varaždinci na kraju biti zadovoljni", ističe Ciglar.

Iako je riječ tek o ravnanju zemljane površine, dodaje kako se radovi obavljaju pod budnim okom konzervatora i uz arheološki nadzor. Tako da svi mogu biti mirni.

Kako bilo, organizatori najavljuju pravu božićnu čaroliju. Hoće li tako i biti, vidjet će se već prvog prosinca kad počinje Advent u Varaždinu.