Novinaru CNN-a Bijela kuća oduzela akreditaciju

Bijela kuća objavila je da je oduzela akreditaciju CNN-ovu novinaru koji je sudjelovao u razmirici s predsjednikom Donaldom Trumpom koja se dogodila tijekom dana na konferenciji za medije. 

"CNN se treba sramiti zbog toga što vi radite za njih. Vi ste nedgojena, grozna osoba", kazao je Trump novinaru Jimu Acosti tijekom brifinga u Bijeloj kući dan nakon američkih izbora koji se održavaju na sredini predsjednikova mandata. "Dosta je, vratite mikrofon", rekao je Trump Acosti nakon što se s njim posvađao zbog migrantske povorke koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici. "Kada objavljujete lažne vijesti, što CNN radi, u velikoj mjeri, vi ste neprijatelj naroda", dodao je na kraju svađe s Acostom.Novinar CNN-a nastavio mu je postavljati pitanja o istrazi o ruskom upletanju u američke izbore dok se predsjednik udaljavao od govornice ne želeći dalje odgovarati.Acosta je potvrdio da mu je uskraćen pristup Bijeloj kući. U svom priopćenju TV mreža CNN nazvala je predsjednikove komentare neameričkim i poduprla svog novinara. "Slobodni mediji su od vitalnog značenja za demokraciju", ustvrdio je CNN.Trump se tijekom 90-minutne konferencije za medije obrušio na još neke novinare pa je tako ušutkao i drugog novinara CNN-a Aprila Ryana koji mu je htio postaviti pitanje. Optužio je i novinarku da je rasistica kada ga je upitala o njegovoj  retorici koja ide na ruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a drugog novinara podrugljivo nazvao ljepotanom. "Predsjednik Trump vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja oštra pitanja o sebi i svojoj administraciji", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Ona je optužila Acostu da je rukama zadržao mladu zaposlenicu Bijele kuće kako bi je spriječio da uzme mikrofon, što je novinar opovrgnuo.
"Uskrata akreditacije novinaru slab je i promašen potez"

Udruga dopisnika Bijele kuće (WHCA) nazvala je slabim i promašenim potezom odluku Bijele kuće da uskrati novinarsku akreditaciju CNN-ovu novinaru koji se verbalno sukobio s predsjednikom Donaldom Trumpom tijekom brifinga za novinare.

Udruga je u priopćenju navela da se oštro protivi odluci Trumpove administracije da kazni Jima Acostu. "Uskrata pristupa Bijeloj kući reakcija je koja nadilazi navodni prekršaj i neprihvatljiva je... Pozivamo Bijelu kuću da odmah povuče ovaj slabi i promašeni potez", navela je udruga. "Pozivamo sve one koji sumnjaju u to da je ta reakcija neproporcionalna navodnome prekršaju, da pogledaju videosnimku događaja", navela je udruga.

Jeff Sessions podnio ostavku na zahtjev predsjednika Trumpa

Samo dan nakon izbora za američki Kongres, Donald Trump smijenio je ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa. Demokrati su odmah osudili njegovu smjenu, koju vide kao pokušaj potkopavanja istrage o navodnom ruskom miješanju u američke izbore. Zbog toga su najavljeni i prosvjedi diljem SAD-a, a Trump je opet u ratu i sa CNN-om.

"Zahvaljujem glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovoj službi, i želimo mu dobro! Trajna zamjena bit će nominirana uskoro", napisao je Trump na Twitteru.

U potezu koji bi se mogao odraziti na istragu ruskog upletanja u izbore koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller, Trump je zamijenio Sessionsa i objavio da će ga naslijediti Matthew Whitaker, koji je bio predstojnik Sessionsova ureda.

Fox News pročitao je pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. Session je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s veleposlanikom.