FER-ov Laboratorij za podvodne sustave nominiran za završnicu Innovation Radar Prize 2018.

Europska komisija uvrstila je FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije LAPOST među 50 finalista natjecanja - Innovation Radar Prize 2018. i to za kategoriju Excellent Science, priopćeno je u četvrtak iz zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva (FER).

Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekta EU-a s najvećim potencijalom.

FER-ov LAPOST se našao među 50 finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems.


Za ulazak FER-ovaca u veliko finale glasovati do 12. studenoga

Za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, FER-ovcima su potrebni glasovi građana, zato pozivaju da do ponedjeljka 12. studenoga, glasuju za njihov Laboratorij na internetskim stranicama Europske komisije, Exellent Science 2018., Innovation Radar Prize 2018. (završnica natjecanja).


Stručnjake EK za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo zainteresirao projekt aPad

Kako se ističe u priopćenju, stručnjake EK za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo zainteresirao je projekt aPad, FER-ovog LAPOSTA, procijenivši da ima veliki potencijal i zato su ga uvrstili ga među 50 najboljih u Europi, i nominirali ga u završnicu natjecanja.

U H2020 projektu aPad se razvija autonomno bespilotno površinsko vozilo, koje je specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi, vozilo također može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama.

Projekt vodi dr. Nikola Mišković, koji iza sebe već ima nekoliko uspješno završnih europskih projekata za temu podvodne robotike. Profesor Mišković uz predavanja i istraživački rad, od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost, navodi se u FER-ovu priopćenju.

'Ova nominacija nam je izuzetno važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a', izjavio je profesor Nikola Mišković u povodu nominacije LAPOST-a na završnicu natjecanja.