Sutra rezultati inspekcijskih nadzora u bolnicama

Povjerenstvo koje je osnovao ministar zdravstva Milan Kujundžić razmotrit će u petak nalaze inspekcijskog nadzora, koji danas završava u zdravstvenim ustanovama nakon javno iznesenih traumatičnih iskustava žena tijekom ginekoloških postupaka. O svojim će zaključcima povjerenstvo istoga dana izvijestiti javnost, neslužbeno doznajemo.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka, ginekologa i anesteziologa iz cijele Hrvatske analizirat će i donijeti zaključke o nalazu zdravstvene inspekcije. HRT neslužbeno doznaje da je inspekcija u KBC-u Split utvrdila da u medicinskom postupanju prema saborskoj zastupnici Ivani Ninčević-Lesandrić nije bilo nepravilnosti.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata rekla je za HRT kako od početka upozoravaju da nije problem u samoj anesteziji, već u komunikaciji, odnosno u pravu na informaciju. Pojasnila je kako svaka pacijentica mora znati što će joj raditi, koliko će trajati, koliko će boljeti jer kada je pacijentica pripremljena i zna što se događa, cijeli postupak će biti jednostavniji. 'Na kraju krajeva, savjesno je pitati pacijenticu da li je boli kako bi se stalo s postupkom i napravila pauza', dodala je Karačić.

Vezano za objavu povijesti bolesti Ninčević-Lesandrić, Karačić kaže da se to nije smjelo dogoditi jer su time prekršena prava pacijenta. 'Za to ne krivimo sustav, već pojedinca koji je dao te podatke', dodala je.

Iz Udruge Roda poručuju kako zakonodavstvo svakoj pacijentici jamči pravo na povjerljivost podataka koji se odnose na stanje njezina zdravlja. 'U suprotnom, netko mora odgovarati za kršenje ove odredbe. Iznošenje podataka o načinu i tijeku zahvata koji je učinjen pacijentici je grubo kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata. To što je pacijentica možda primila lokalnu anesteziju ne umanjuje njezinu proživljenu bol i činjenicu da je pritom bila vezana', dodaju.

Također kažu da nemaju nikakvih službenih informacija o učinjenim inspekcijskim nadzorima u zdravstvenim ustanovama vezano za svjedočanstva pacijentica o doživljenom verbalnom i fizičkom ponižavanju i zlostavljanju. 'Od inspekcijskih nadzora ne očekujemo da otkriju manjkavosti sustava i zato nadzor nismo tražile. Umjesto inspekcijskih nadzora tražimo izradu i donošenje Akcijskog plana za zdravlje žena u čiju izradu će se uključiti stručnjaci različitog profila i predstavnice pacijentica. Očekujemo da struka počne uvažavati iskustva i mišljenja pacijentica te da ih uključi u procese koji se tiču njihova zdravlja. To je jedini način na koji je moguća uspostava dijaloga i izgradnja povjerenja pacijentica u sustav. Zdravstveni sustav kakav imamo sada je zatvoren, netrasparentan i veliki broj pacijentica u njega nema povjerenja', poručuju.

- Ninčević Lesandrić: Odluka da progovorim bila je teška, ali ako pomognem samo jednoj osobi...
- Lesandrić o reakciji iz KBC-a Split: "Neprimjereno i diskutabilno"
- Roda poziva žene: #PrekinimoŠutnju oko loših iskustava sa zdravstvom
- Karelović: Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima
- "Kakav anestetik, toga u hitnoj nema!"
- Žene pred Saborom čitale bolna svjedočanstva
- KBC Split neće tužiti zastupnicu Ivanu Ninčević Lesandrić
 

Podsjetimo, Ninčević-Lesandrić je početkom listopada u Saboru podijelila svoje traumatično iskustvo, rekavši da je na Hitnoj pomoći završila zbog spontanog pobačaja, gdje su joj kiretažu vršili bez anestezije. Tom je prilikom Kujundžića upitala namjerava li to promijeniti i kada, a njezino je svjedočanstvo pokrenulo pravu lavinu.

Udruga Roda je, potaknuta njezinim istupom, pozvala da se jave žene koje su imale slična bolna i ponižavajuća iskustva. 'Prikupljeno je više od tisuću svjedočanstava žena koja govore o sustavnim pogreškama. Ova su svjedočanstva autentična i struka ih ne smije ignorirati već iskoristiti za unaprjeđenje sustava jer je to u interesu svih', kažu u Udruzi.