Prof. Ivan Rimac objasnio zašto se povećao Bandićev klub

Koliko je politička trgovina postala uobičajena u Hrvatskoj i primjećuju li birači da često glasuju za jednu političku opciju, pa nakon prelaska političara na drugu stranu to uopće nije ono za što su glasovali te snose li te osobe i stranke posljedice, razgovarali smo u Studiju 4 s doktorom Ivanom Rimcem s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Na pitanje koliko je politički korektno što politički prebjezi nisu kažnjavani rekao je da je to pravno gledano korektno. "Zato što naši izborni zakoni, propisi koji reguliraju zastupnički mandat ne problematiziraju taj problem, tj. problem za same glasače, kao i za cijeli doživljaj političkog sustava koji izgleda nepošten prema onima koji biraju zastupnike u Saboru", rekao je. 

Za činjenicu da građani malo vjeruju poličarima i političkom sustavu rekao je da to nije novi problem. "On traje od dolaska Ive Sanadera na vlast. Prije toga nije bio izražen jer smo imali vrlo izrazite većine u Saboru pojedinih političkih opcija. Od odlaska Ivice Račana s mjesta predsjednika Vlade imamo situacije gdje imamo tijesne većine u kojima se pokušava pregovorima skupiti veći broj zastupnika i tako osigurati stabilno funkcioniranje Vlade", istaknuo je.

"Nažalost, to se događalo ne samo koaliranjima među strankama nego i direktnim nagovaranjem pojedinih zastupnika da prijeđu većinskoj stranci. To su katkad bile bliske stranke koje su dijelile isto ideološko opredjeljenje, međutim u posljednje vrijeme imamo mnogo nezavisnih zastupnika, zastupnika koji su izašli iz svojih matičnih opcija i koji sada počinju činiti onaj jezičac na vagi tko će biti na vlasti i hoće li Vlada uopće biti stabilna", objasnio je.

"Nažalost, iz percepcije građana to izgleda potpuno drugačije. Građani biraju pojedinu političku opciju i pojedine zastupnike da predstavljaju njihove stavove. I promjena političke opcije za vrijeme mandata kod građana se interpretira kao izdaja onoga za što su oni glasovali i to generira sve veće nepovjerenje u politički sustav", smatra. 

Rekao je da se Bandićev klub u Saboru povećao iz dva razloga. "Jedan je što je dio zastupnika izašao iz svojih matičnih stranaka, među ostalim i zbog problema koji postoje u tim strankama i razilaženja stavova zastupnika i matične stranke. Drugi generator okupljanja oko Bandića je to što Milan Bandić kao gradonačelnik Zagreba ima jedan od najvećih budžeta u lokalnoj samoupravi, tj. najveći koji je gotovo komparabilan s budžetom kojim upravlja Vlada i koji može na neki način prebjegle političare upotrijebiti i unutar sustava grada Zagreba", rekao je.

"To barem kod profesionalnih političara koji nemaju drugo zanimanje kojim bi se bavili ako ne uspiju u politici generira prelaske kako bi imali nekakvu plaću, ali sada iz nekog drugog izvora, a ne samo iz ovog koji bi bio vezan uz njihov zastupnički mandat", dodaje.

"Birači su uvijek kažnjavali prebjegle političare. Ako su osnivali nove stranke, one bi na sljedećim izborima mahom propadale, političari su postali nepopularni i uglavnom bi izašli iz politike", rekao je. 

"To ne znači da oni u ovakvoj konstelaciji snaga kakvu generira Milan Bandić neće ostati na lokalnoj razini kao nekakav skup operativnih političara koji možda čak i neće izlaziti na izbore, ali će biti operativno prisutni u politici", istaknuo je.