EPP izabrao Manfreda Webera za 'spitzenkandidata'

Europska pučka stranka, koja okuplja europske demokršćanske i narodnjačke stranke, izabrala je u četvrtak na kongresu u Helsinkiju Nijemca Manfreda Webera, člana bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), za svog 'spitzenkandidata'.

- Plenković na kongresu EPP-a snažno osudio populizam (VIDEO)

Europska pučka stranka birala je svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije, i Weber sada ima velike izglede to i postati. Weber je dobio 492 glasa, dok je njegov protukandidat Finac Alexander Stubb dobio 127 glasova. Glasao je 621 izaslanik, s dva nevažeća listića. Weber je bio izraziti favorit i većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će ga podržati, uključujući i HDZ.

Manfred Weber rođen je 1972. u Landshutu u Bavarskoj. Weber nikada nije obnašao dužnost u izvršnoj vlasti na bilo kojoj razini. Od 2002. do 2004. bio je zastupnik u bavarskom parlamentu, kao najmlađi zastupnik izabran u to tijelo. Od 2004. zastupnik je u Europskom parlamentu, a od 2014. šef je zastupničkog kluba EPP-a i najmlađi čelnik neke političke skupine u Europskom parlamentu. Poznat je kao umjereni političar, spretan u postizanju političkih dogovora i traženju kompromisa.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Weber dobio 80-postotnu potporu kongresa EPP-a. "Posebno mi je drago da je ovo povjerenje dobio Manfred Weber, koji je odličan prijatelj HDZ-a, koji je bio na našem Općem saboru prije nekoliko mjeseci, došao u našu kampanju 2016., bio je s nama u Osijeku. Mislim da je sada u zreloj, a istodobno mladoj životnoj dobi, ima samo 46 godina i mislim da će u narednim mjesecima svojim aktivnostima pomoći svim strankama EPP-a na nacionalnoj razini", rekao je.