Reakcije ministara na prijedlog novog proračuna

Na sjednici Vlada raspravlja o prijedlogu proračuna za iduću i rebalansu za ovu godinu. Država je prošle godine prvi put od hrvatske samostalnosti više zaradila nego trošila. 

Medved: Dodatni novac za izgradnju 4 veteranska centra


Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je uoči sjednice Vlade da će njegovo ministarstvo u idućoj godini dobiti 19,5 milijuna kuna više sredstava iz državnog proračuna, što će najviše utrošiti na izgradnju četiriju veteranskih centara. Sve je u skladu s našim projekcijama, dodao je. Na novinarsko pitanje što misli o isprici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića braniteljima zbog susreta s Draganom Markovićem Palmom, Medved je rekao kako nije vidio tekst isprike te ga nije želio komentirati.

Kujundžić: Zdravstvo koliko god dobije to je, uvjetno rečeno, malo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade nije odgovorio koliko točno u proračunu za 2019. dobiva njegovo ministarstvo zdravstva. "Zdravstvo koliko god dobije to je, uvjetno rečeno, malo. Zdravstvo svake godine poskupi u svijetu otprilike 5 do 10 % i na taj način se stvaraju proračun. Vidjet ću koliko u zadanim okolnostima možemo dobiti i koliko imamo s tiome se moramo pokriti", rekao je. Složio se da će zdravstvo u idućoj godini dobivati više po osnovi doprinosa ali tek treba vidjeti je li to dovoljno. Ponovio je kako treba nastaviti s racionalizacijom zdravstva. Kao svoj najvažniji zadatak u idućoj godini istaknuo je nastavak rješavanja dugovanja bolnica na koji će potrošiti eventualni "višak" u proračunu njegovog ministarstva.

Ministarstvu pravosuđa u 2019. 100 milijuna kuna više nego ove godine

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković napomenuo je kako su već najavili povećanje osnovice sudačkih plaća za šest posto. Uoči sjednice Vlade, koja raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, Bošnjaković je u izjavi novinarima podsjetio da su osnovice sudačkih plaća u razdoblju od 2012. do 2014. snižene tri i šest posto, ukupno devet, a sada će ih povećati za šest posto. Najavio je i snažnije iskorake u digitalizaciji. "Ako želimo brže pravosuđe moramo uvesti e-spis do kraja, tako da ćemo iduće godine jači naglasak staviti na to", najavio je Bošnjaković.

Obuljen Koržinek: U posljednje dvije godine imamo stalna povećanja, a najviše će se ulagati u stvaralaštvo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je prije sjednice Vlade da u kulturi, u okviru cjelovitog proračuna, u posljednje dvije godine imaju stalna povećanja koja će se nastojati podijeliti ravnomjerno, a pri tom je istaknula da će se najviše ulagati u stvaralaštvo. "Kultura je prošla očekivano dobro u okviru cjelovitog proračuna, stalno imamo povećanja kroz ove dvije godine. Najviše ćemo ulagati u stvaralaštvo, ali velik je trošak prijestolnice europske kulture te završetak započetih investicija", kazala je Obuljen Koržinek. Dodala je da se ta povećanja nastoji uložiti ravnomjerno i regionalno i po područjima. Obuljen Koržinek naglašava da se ne treba gledati samo izvorni proračun, jer najveći broj ministarstava povlači sredstva iz EU-a.

Ministar Kuščević zadovoljan povećanjem proračuna svoga resora

Ministar uprave Lovro Kuščević je uoči sjednice Vlade, koja razmatra prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, izrazio zadovoljstvo većim proračunskim izdvajanjima za svoj resor što će, istaknuo je, osigurati ostvarenje najavljenih projekata poput digitalizacije javne uprave. "Ja sam zadovoljan s prijedlogom proračuna za cijelu Hrvatsku, a što se tiče Ministarstva uprave zadovoljni smo, povećan je proračun za desetak posto. Radi se o sredstvima EU za najavljene projekte za razvoj javne uprave i digitalizacije", izjavio je Kuščević novinarima. Ugovorena su četiri projekta, do kraja godine još dva, ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna, a riječ je o projektima kvalitete javne uprave, kompetencije, e-pečat, e-potpis, e-pristojbe. Ti će se projekti, rekao je Kuščević, financirati s 85 posto sredstava iz europskih fondova.