Bandić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti - kazne nema

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa jer nije na vrijeme dostavio potrebnu dokumentaciju, no za to nije predviđena sankcija.Izvjestiteljica u tom predmetu Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da Bandić nije na vrijeme dostavio zatraženu dokumentaciju o predmetima vezanim za njegov mogući sukob interesa u slučaju kada je u ime Zagreba 25. siječnja 2016. potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora za potrebe mjesnog odbora Havidići, koji je u vlasništvu supruga članice Vijeća tog mjesnog odbora. Pri tome se i taj mjesni odbor usprotivio promjeni poslovnog prostora u kojem održava svoje sjednice.

Također, protiv Bandića je podnesena anonimna prijava u kojoj se navodi da je u posljednjih pet godina čak 62 puta službeno putovao u Rim na trošak Grada Zagreba, pri čemu je upitno jesu li ta putovanja imala službeno opravdanje.

Jozić-Ileković podsjetila je kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 18. svibnja 2018. pokrenulo postupak protiv Bandića zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

"Bandić je u obnašanju dužnosti gradonačelnika postupio neodgovorno i nesavjesno te je propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana, čime je povrijedio načela djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa", rekla je Jozić-Ileković.