Male i velike ruke složno očistile Kopački rit

I dalje je mnogo onih koji će smeće jednostavno ostaviti negdje usput. Tako nastaju divlja odlagališta. Jedno takvo na ulazu u Park prirode Kopački rit čistili su učenici Osnovne škole u Bilju, zajedno s resornim ministrom, načelnikom, djelatnicima Parka, lovcima i braniteljima.

Kad se male, a ovaj put i velike ruke slože, zajedničkim snagama doista se sve može. Zasukali su rukave mnogi, a među njima i ministar. U samo nekoliko minuta uspjeli su iz šikare izvući hrpu smeća.

"Naš prirodni potencijal je ogroman. Trideset  i sedam posto našeg kopna je zaštićeno mrežom Natura 2000, dakle doista se imamo čime ponositi. Međutim ono što moramo napraviti je definitivno promišljati o tome da ovo bogatstvo koje imamo, moramo zaštititi, moramo sačuvati", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Iako se divlji deponij nalazi izvan granica Parka prirode, nanosi štetu i njegovoj promociji i zaštiti. A brzo popunjeni kontejneri pokazali su o kolikoj je količini smeća riječ.

Čuvari prirode danonoćno nadziru Kopački rit i među ostalim čuvaju ga od nesavjesnih pojedinaca. Riječ je o jednom od najočuvanijih poplavnih područja Europe, poznatom po čistoj i netaknutoj prirodi, pa ga treba čuvati da takvo i ostane.