U Gorskom kotaru zajedno žive tri preostale europske velike zvijeri - vuk, ris i medvjed

Cjelogodišnji Centar za posjetitelje o velikim zvijerima, koji će se 2020. godine otvoriti u Staroj Sušici, povećat će turističku atraktivnost Gorskoga kotara i donijeti pet novih radnih mjesta. Riječ je o projektu koji se sa 7 milijuna kuna financira bespovratnim europskim sredstvima, a još milijun kuna ulaže Primorsko-goranska županija.

Gorski kotar je jedno od posljednjih područja u Europi i ujedno najmanje u kojemu prebivaju sve tri velike zvjeri: vuk, ris i medvdjed. Stoga će Centar za posjetitelje o velikim zvjerima, koji se počinje graditi na proljeće, promovirati jedinstvena staništa goranskih predatora. Već su osmišljene edukativne radionice za mlade i stalni izložbeni postav.

„Multimedijalni i vrlo suvremeni prikaz načina života triju velikih zvijeri; vuka, medvjeda i risa, što pokazuje veliku vrijednost u prirodnom smislu i svjedoči o izvanrednim vrijednostima bioraznolikosti i vrijednostima ekološke mreže Natura 2000.“, rekla je Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ.

Ovim i sličnim budućim projektima koji će omogućiti zapošljavanje domicilnog stanovništva, uz ostalo se želi oživjeti goranski kraj koji se već dugo bori s depopulacijom, istaknuto je na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj županiji u sklopu koje je najavljeno i skoro osnivanje Fonda solidarnosti za djecu i mlade.

„Kroz taj Fond bi osigurali oblike pomoći baš vezano za 3.maj kojem su plaće nesigurne odnosno najvjerojatnije će se isplaćivati minimalac u iduća tri mjeseca“, naglasio je Erik Fabijanić, predsjednik primorsko-goranske županijske Skupštine.

Odluka o osnivanju Fonda solidarnosti trebala bi se usvojiti na županijskoj skupštini već ovoga mjeseca.