U požarima poginule 42 osobe, za gotovo 300 se traga

Plavom i zlatnom, bojama Kalifornije, svijetli u New Yorku slavni Empire State Building u znak sućuti za žrtve i sve stradale u požarima koji već danima bjesne u toj američkoj saveznoj državi. Najmanje 42 ljudi mrtvo je u onom što je sada najsmrtonosniji šumski požar u povijesti Kalifornije. Za gotovo 300 se traga.
Vreli, suhi i jaki vjetrovi i dalje raspaljuju smrtonosne požare u Kaliforniji. Timovi za traganje i spašavanje nastavljaju svoj gorak posao traženja tijela na područjima doslovno pretvorenima u ugljen i pepeo.

Tisuće vatrogasaca bore se s vatrenom stihijom. Požar neće tako skoro biti pod kontrolom, ali je njegova površina smanjena za 4.500 hektara, dok vatrogasci nastoje zaštititi zgrade kojima prijeti vatra. Umornim kalifornijskim vatrogascima u pomoć pristižu kolege iz Texasa, Oregona, Nevade, Arizone, Colorada, Wyominga, Ute, Idaha i Sjeverne Dakote.

Vatra oko Woolseya koju raznosi vjetar brzine veće od 60 kilometara na sat, sada prijeti području juga države, s više od  57.000 domova. Vatrogasci na sjeveru još uvijek se bore s vatrom oko Campa gdje su i svi poginuli. U međuvremenu, u samo nekoliko minuta, jučer su se rasplamsala dva nova požara na jugu.

Grad Paradise je doslovno izbrisan sa zemljopisne karte, a na njegovu mjestu se mogu vidjeti sablasni prizori. Kritiziran zbog svoje prvotne reakcije, kojom je za požare okrivio loš šumarski managment, američki predsjednik Donald Trump proglasio je stanje "najveće katastrofe" u Kaliforniji, što saveznu pomoć čini dostupnom stanovnicima koji su nastradali od požara.