Most: Tražimo glasovanje mladih od 16 godina, uvođenje dopisnog i e-glasovanja

Zastupnici Mosta Božo Petrov i Robert Podolnjak održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava te zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika.

"Ustavna inicijativa odnosi se na jačanje biračkog prava, te obuhvaća snižavanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava s 18 na 16 godina, te uvođenje dopisnog i e-glasovanja. Mlade ljude treba uključiti u politički život, a glasovanje omogućiti svim građanima, naročito onima koji najteže ostvaruju biračko pravo", rekao je Petrov.

"Želimo osnažiti glas mladih, a riječ je o otprilike 100.000 osoba između 16-18 godina u političkom životu zemlje. To je u skladu s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU-a, pa su Austrija i Malta snizile dobnu granicu za glasovanje na 16 godina u svim izborima, u Njemačkoj je ona u deset pokrajina snižena na lokalnim izborima, a u Škotskoj za regionalni parlament. Snižavanje dobne granice za glasovanje preporuka je i Europskog parlamenta i Vijeća Europe", objasnio je Podolnjak, te dodao da ustavnu inicijativu Most predlaže zato što je na parlamentarnim izborima odaziv birača oko 50 posto, što pokazuje znatan demokratski deficit u našim izborima, a na ostalim izborima odaziv je još niži. "Ne možemo se miriti s činjenicom da se pola građana RH ne koristi svojim najvažnijim političkim pravom", istaknuo je Podolnjak.

Druga inicijativa Mosta zakonski je prijedlog koji upućuju na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a potom u saborsku proceduru. Odnosi se na izmjene Zakona o izborima zastupnika, rekao je Petrov.

"S obzirom na neizvjesnost ustavne referendumske inicijative da se reformira izborni sustav predlažemo izmjene zakona kojima predložene izmjene ugrađujemo u naš prijedlog. Ovo su najvažnije izmjene: smanjenje broja zastupnika u Saboru na 120, od čega 6 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika građana bez prebivališta u zemlji (što je propisano Ustavom); u općim izbornim jedinicama bira se 111 zastupnika, one slijede granice županija i Grada Zagreba i u svakoj se bira najmanje 15 zastupnika; izborni prag za sudjelovanje u razdiobi zastupničkih mjesta smanjuje se s 5 na 4 posto; birači imaju tri preferencijska glasa i redoslijed izabranih zastupnika utvrđuje se na temelju broja preferencijskih glasova", izložio je Podolnjak.