Aquatika izbacila plastične slamke i žličice

Karlovački akvarij, koji od prošle godine, kao jedan od 106 akvarija iz 33 zemlje, sudjeluje u akciji protiv onečišćenja oceana, mora i rijeka plastikom "World Aquariums", smanjio je na najmanju moguću mjeru uporabu jednokratne plastike te su u suvenirnici i kafiću plastične slamke zamijenjene papirnatima, a jednokratne plastične žličice drvenima, priopćeno je iz Aquatike.

Ovime žele, piše u priopćenju, potaknuti i druge da slijede njihov primjer ekološki osviještenog poslovanja i pridonesu očuvanju okoliša za buduće naraštaje. Da bi osvijestili taj problem, na ulazu u Aquatiku postavljen je akvarij s različitim vrstama otpada koji prikazuje kakvo je dno mnogih rijeka, jezera i mora. 

Globalnu koaliciju koordinira Europska komisija, zajedno s Programom zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, a podupiru je Oceanografski muzej iz Monaka, Europska unija akvarija, Zoološki vrtovi i akvarij, Američko konzervatorsko partnerstvo i UNESCO-ovo udruženje Oceanografska komisija.

Kako bi akvariji diljem svijeta iz kantina i prodavaonica uklonili plastične predmete za jednokratnu uporabu, te kako bi se s ostalim međunarodnim partnerima pokrenula koalicija u borbi protiv onečišćenja plastičnim otpadom, Europska komisija pridružila se Programu zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, stoji u priopćenju Aquatike.

Akcijom se želi proširiti aktivnost tijekom sljedeće godine na barem 200 akvarija i upozoriti na onečišćenje plastičnim otpadom, a institucije uključene u inicijativu sudjelovat će uz pomoć sponzora i nevladinih organizacija u promicanju najbolje prakse kada je riječ o uporabi plastike na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini budući da golema količina plastičnog otpada onečišćuje mora i ugrožava većinu morskih vrsta te je hitno potrebno promijeniti navike u proizvodnji i potrošnji plastike.

Europska komisija svojim aktivnostima nastoji ubrzati pomak prema kružnom gospodarstvu te je početkom godine izradila prvu strategiju Europe vezanu uz plastiku. U svibnju je predložila nova pravila Europske unije za deset plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu koji se, uz opremu za ribolov, najčešće nalaze na europskim plažama i u morima.

Europski parlament 23. listopada potvrdio je prijedlog koji su kampanjom "Spremni za promjenu" poduprli mnogi akvariji u svijetu.