Bivši makedonski premijer Gruevski zatražio azil u Mađarskoj

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji se u ponedjeljak trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog zlouporabe vlasti, javio se putem Facebooka iz Budimpešte, gdje je od tamošnjih vlasti zatražio politički azil.

Na svojoj Facebook stranici napisao je :
"U posljednjih nekoliko dana primio sam bezbroj prijetnji smrću. Sada sam u Budimpešti, i tražio sam politički azil od mađarskih vlasti. Uvijek ću ostati vjeran cilju Makedonije. Nikada neću odustati."

Podsjetimo, makedonski sud izdao je uhidbeni nalog protiv bivšeg premijera Gruevskog koji nije došao na izdržavanje zatvorske kazne zbog zlouporabe vlasti.

Osuđen je zbog korupcije i korištenja službenog mercedesa u privatne svrhe. Makedonski sud potvrdio je u listopadu da je naredio bivšem premijeru da se javi u zatvor kako bi počeo služiti dvogodišnju kaznu.

Gruevski je umiješan i u niz skandala i kontroverzi, među kojima je i skandal s ilegalnim prisluškivanjem 20.000 ljudi u Makedoniji.

Trenutačno se protiv njega vode tri sudska postupka povezana sa zloporabom ovlasti, uključujući ilegalno prisluškivanje.