Izraelski ministar obrane dao ostavku zbog prekida vatre u Gazi

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman najavio je svoju ostavku dan nakon dogovora o prekidu vatre s palestinskim skupinama u pojasu Gaze koji je nazvao "kapitulacijom pred terorizmom".

Ultarnacionalistički ministar je pred novinarima kritizirao prekid vatre nazvavši ga "kapitulacijom pred terorizmom" i pozvao je na parlamentarne izbore prije roka u studenom 2019. , čime je doveo u nesigurnost vladu iz 2015. koju smatraju najdesnijom u povijesti Izraela.

On je najavio povlačenje male stranke koju vodi, Izrael Beiteinou, iz vladine koalicije čime teoretski prepušta mjesto premijeru s minimalnom većinom od jednog mjesta.

Jedan dužnosnik Likuda, premijerove stranke, je rekao da će Netanyahu preuzeti portfelj obrane i ocijenio da prijevremeni izbori nisu potrebni.

"Linija koju smo pratili posljednjih mjeseci je potpuno pogrešna", rekao je Lieberman. Objasnio je da su tim primirjem pružili nepotpun, neprikladan i neprihvatljiv odgovor na ispaljivanje 500 raketa na Izrael.
"Država kupuju kratkoročni mir uz cijenu velikih dugoročnih šteta za nacionalnu sigurnost", nastavio je Lieberman.

Hamas je ostavku opisao kao "pobjedu za Gazu, koja je svojim otporom uspjela uzdrmati izraelsku političku scenu".

Jutros su se djeca na jugu Izraela i u pojasu Gaze vratila u školu nakon početka eskalacije kada su palestinske oružane skupine ispaljivale rakete i minobačake granate na Izrael, a izraelska vojska je bombardirala desetke položaja u enklavi.

Četrnaest Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima. U sukobima je poginuo jedan izraelski časnik i još jedan Palestinac koji radi u Izraelu, kojeg je ubila raketa.

Islamistički pokret Hamas  i palestinske oružane skupine obznanile su sinoć prekid vatre s Izraelom dogovoren neizravno egipatskim posredovanjem nakon najozbiljnijeg sukoba između dviju strana od rata 2014.