11. Dani elektroničkih medija

U Svetom Martinu na Muri počeli su 11. Dani elektroničkih medija. Predstavnici radijskih, televizijskih i internetskih medija iz cijele Hrvatske - raspravljaju o brojnim temama: od položaja žena u medijima do autorskih prava u medijskoj i glazbenoj industriji. Ipak, u središtu svih rasprava je novi zakon o elektroničkim medijima.

Sve brži tehnološki razvoj nosi sa sobom sve otvoreniji medijski prostor. Pozitivne strane nisu upitne, no pitanje je kako efikasno regulirati one negativne poput govora mržnje, lažnih vijesti. Novi bi se zakon trebao time pozabaviti.

Očekivanja imaju i radijski djelatnici. U Hrvatskoj rade čak 122 komercijalne postaje, obveza - 10 posto lokalnih vijesti u programu tjedno - prevelik je izazov.

"Taj zakon čekamo već dugi niz godina, dolaze nam nove platforme koje ugrožavaju elektroničke medije standardne kao što su radio i televizija.

Zakon o elektroničkim medijima pisan je 2009. godine. U izradu novog ide se zbog implementacije Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama,", ističe Željko Švenda iz Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

"Pošto ona donosi dosta toga dobrog za naše pružatelje usluga, mi smo ju prihvatili, samo implementacija direktive uzrokuje da se mijenja više članaka i to onda postaje novi zakon", rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.

Koji bi u javnoj raspravi mogao biti već početkom iduće godine.