May dobila potporu za svoj sporazum o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May dobila je potporu svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu.

Nakon maratonske sjednice vlade, koja je trajala pet sati, izjavila je da je to "najbolje što se moglo ispregovarati".

"Kolektivna odluka kabineta jest da vlada treba podržati nacrt sporazuma", kazala je ona istaknuvši da je to "u nacionalnom interesu" te da je to sporazum koji ispunjava obećanje referenduma. "Čvrsto vjerujem glavom i srcem da je ovo odluka koja je u najboljem interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva", zaključila je May.

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasovati o sporazumu. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

May, koja se prvotno protivila Brexitu i koja je došla na dužnost premijerke nakon referenduma, stavila je na kocku svoju budućnost radi sporazuma za koji se nada da će riješiti probleme i omogućiti napuštanje EU-a uz zadržavanje najbližih mogućih veza.

May je dobila potporu svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, ali je suočena s rastućim protivljenjem dijela zastupnika i saveznika koji kažu da on ugrožava vladu i jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Politička urednica BBC-a izjavila je da je gnjev među zastupnicima koji podržavaju Brexit u premijerkinoj Konzervativnoj stranci tako velik da će oni vrlo vjerojatno pozvati sutra na izglasavanje nepovjerenja May kao čelnici stranke.

May je hvalila svoj sporazum uoči sastanka s ministrima, ali protivnici u njezinoj stranci tvrde da je to predaja EU-u i da će ga oni srušiti.

Sjednica vlade počela je u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu i trajala je pet sati, što je izazvalo nagađanja da May možda ne uspijeva uvjeriti svoje saveznike da nacrt sporazuma treba dati u parlament.

Svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije.