Kalifornija: požar i dalje hara, najmanje 59 mrtvih

Više stotina ljudi u bijegu, jučer se uspjelo dokopati prihvatnih centara u sjevernoj Kaliforniji, spašavajući se pred najrazornijim požarom koji se na tom području pamti. Broj poginulih trenutačno je 59 - većinom su to umirovljenici iz gotovo potpuno uništenog gradića Paradisea. Vlasti pokušavaju pronaći oko 130 osoba koje se još uvijek smatraju nestalima.

Riječ je o najpogibeljnijem požaru u povijesti te države na američkom zapadu.
Broj spasioca gotovo je udvostručen te je sad na terenu raspoređena 461 osoba i 22 psa dresirana za traženje ljudskih ostataka.

Policajci su također uspjeli lokalizirati više od 200 osoba za koje su mislili da nedostaju.

Zbog izostanka kiše i jakih toplih vjetrova - netipičnih za ovo doba godine - požari se nastavljaju širiti. Najnoviji je buknuo u okrugu San Bernardino - zasad nije izdana naredba za evakuaciju stanovništva.

U međuvremenu stanovnici pogođeni povijesnim požarom, sa svojim odvjetnicima rade na tužbama protiv lokalne tvrtke za opskrbu plinom i strujom, PG&E. Sumnjaju da je nemar te kompanije izazvao vatru, ali i pomogao njezinu rasplamsavanju.

"Optužba je da je njihova oprema zakazala, da su prijenosni vodovi izazvali vatru koja se razvila u golemi požar, katastrofu, uništila je imovinu i odnijela ljudske živote, kojima još ne znamo broj", rekla je odvjetnica Amanda Riddle.